fbpx

Magyar ősbemutatóval indul az újvidéki Synergy Fesztivál

Verebes Ernő Koponyánk, körülbelül című darabja nyitja majd a színházak nemzetközi találkozóját Szerbiában december közepén.

Előtte Budapesten is látható lesz az előadás, amit Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül című regénye alapján írt a Nemzeti Színház dramaturgja. Verebes Ernő kétszereplős darabja egy érdekes, izgalmas „önbeszélgetés”, amit Kálló Béla Jászai Mari-díjas színművész rendezett. Csizmadia Gergely és Boros Ádám, a Divine Comedy Company – Isteni Színjáték Társulat tagjai keltik életre az írót és „énkéjét”.

„Két színész, üres tér, néhány kellék egy bőröndben, »bőrtáskában«, ahogy mi is érkezünk ebbe a világba. Író és hőse, a főhős énkéje vagy épp tudatalattija – néha inkább tudattalanja –, aki mindent lát, hall, érzékel és – többször összekacsintva a nézővel – reflektál. Karinthyskodik. Emberi utazástörténet, amely bárkivel megtörténhet” – áll az előadás ajánlójában.Verebes Ernő darabja egy erősen szövegközpontú előadásban mutatja meg és be azokat a kérdéseket – idősíkok és terek közötti ugrásokkal tarkítva –, amelyek mindenkit foglalkoztatnak. Az apropó az önmagával beszélgető Karinthy Frigyes, Frici, vagyis F, aki X-szel, a változóval élet és halál nagy dolgairól cseveg néha nevetve, máskor meg cinikusan vagy önkritikával. Mindehhez zene és mozgás is társul, amit Táborosi Margit koreográfus álmodott színpadra. 

A hazai zárt körű előbemutatónak a Pozsonyi úti református templom altemploma ad otthont november 24-én este 7 órától. A határon túli nemzetközi ősbemutató az újvidéki V. Synergy Fesztivál nyitóelőadása lesz december 14-én. Az előadás a tervek szerint jövő tavasszal hazai színpadokon is látható lesz.

Nyitókép: Verebes Ernő Koponyánk, körülbelül című darabja. Fotó: Dombóvári Tamás

A rovat további cikkei