A Magyar rocktörténet című képregény első részének megjelenése után a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával a Képes Krónikák Kiadó elhozza a rockrajongóknak a folytatást a rendszerváltás előtti és az azt követő évtizedek zenei világáról, a korszak nagyjairól. A Magyar Zene Házában tartott május 7-i kötetbemutatón legendás zenészeink elevenítették fel ezt az időszakot, emellett megnyílt a Magyar rocktörténet művészeti vezetője, a fiatalon elhunyt Futaki Attila (1984–2024) életútját bemutató minikiállítás.

Az eseményen Demeter Szilárd, a Petőfi Kulturális Ügynökség vezérigazgatója beszédében köszönetet mondott a kiadónak, hogy felvállalta a hiánypótló kötet megjelentetésével járó munkát, és a fiatalon elhunyt Futaki Attiláról emlékezett meg. Úgy fogalmazott: „aki lapozgatja a könyvet, soha ne feledje el, hogy volt egy olyan rocker, aki világhírű képregényrajzolóként beletette a lelkét ebbe a kötetbe.”

A rendezvényen a hazai rocktörténetről Hegyi György (Emil.Rulez) vezetésével Vincze Lilla (Napoleon Boulevard), Kalapács József (Pokolgép), Nagy Feró (Beatrice), valamint Müller Péter Sziámi (Kontroll Csoport, URH, Sziámi) beszélgetett. A kötetbemutató dedikálással, majd Nagy Feró és barátai akusztikus minikoncertjével ért véget.

240507_Magyar_Rocktortenet-9796.jpg
Fotó: Petőfi Kulturális Ügynökség

A Magyar rocktörténet című képregény kiemelt célja, hogy bemutassa hazánk legnagyobb rockzenészeit és élő legendáit a magyar rockzene születésétől egészen a jelenkorig. A ’60-as és ’70-es éveket felvonultató, tavaly ősszel megjelent kötet után most itt a folytatás a ’80-as és ’90-es évek zenei ikonjaival. A képregény kreatív és egyben szórakoztató módon idézi fel a magyar rockzene emblematikus pillanatait és alakjait.

A kötet a korszak legjelentősebb előadóit, többek közt az A. E. Bizottságot, a Bikinit, a Dinamitot, a Vágtázó Halottkémeket, a Kontroll Csoportot, az URH-t, a KFT-t, a CPg-t, az Eddát, a Karthagót, az Első Emeletet, a Solarist, a Pokolgépet, az Ossiant, az Akelát, a Bonanza Banzai-t, a Quimbyt, a Csókolomot, a Pál Utcai Fiúkat, a Kispál és a Borzot, a Tankcsapdát, a Nyerset, a Kimnowakot – és a hozzájuk kapcsolódó legendás zenészsztorikat a képregény műfajára jellemző sajátos, hol humoros és karikaturisztikus, hol realisztikusabb stílusban mutatja be.

Pallaghy Karcsi, az első kötetben megismert, közepesen tehetségtelen rockzenész feladja álmait, és beáll dolgozni a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat és ezen keresztül a magyar popszakma urához, Erdős Péterhez. Feladata a tehetségek felkutatása és pályára állítása. Időközben úgy tűnik, viharos magánélete is révbe ér, a válás után újra megtalálja azt a nőt, akivel szívesen leélné az életét.

A rendszerváltás a kihasználható lehetőségek tárházát hozza, Karcsi régi barátjával önálló vállalkozásba kezd. Azonban az élet most sem kegyes hozzá, a középkorú férfiak családi, szerelmi, egészségügyi problémái őt is elérik. De a rockzene szeretete végigvonul főhősünk életén: megküzd a tehetségesnek tartott együttesekért a főnökeivel. Így – a munkáján keresztül – ellátogathatunk a leghíresebb koncerthelyszínekre, a fesztiválokra, a rockopera-bemutatókra, a búcsúkoncertekre és részesei lehetünk az új csillagok születésének.

240507_Magyar_Rocktortenet-0063.jpg
Fotó: Petőfi Kulturális Ügynökség

Az rendezvény különleges alkalmat szolgáltatott arra, hogy megnyíljon a legismertebb magyar képregényrajzoló, Futaki Attila (1984–2024) életútját bemutató minikiállítás a Magyar Zene Háza könyvtárában. A tárlaton a nyilvánosság előtt korábbiakban be nem mutatott rajzok tekinthetőek meg Futaki Attila világszínvonalú életművéből. Futaki képein a Spirál, a Severed, a Puskás és más, nemzetközileg is híressé vált alkotások tűnnek fel, emellett a tárlat nyomtatásban eddig meg nem jelent rajzokkal egészül ki. A kiállítás május 8-tól a Magyar Zene Háza Könyvtárának nyitvatartási idejében látogatható.

A képregény arculatának kialakítása Futaki Attila munkái alapján jött létre, zenei téren a kötet szakmaiságáról újra Jávorszky Béla Szilárd gondoskodott, a borító tervezésében ezúttal is Cserkuti Dávid vett részt. A rajzos „rock minilexikon” szövegét Kántor Mihály jegyzi, a képeket Haragos Péter és Felvidéki Miklós rajzolták. A kiadvány a Képes Krónikák Kiadó, a magyar piac legnagyobb történelmi képregényekre specializálódott kiadójának gondozásában jelenik meg, amely főként a magyar képregényalkotók műveit bemutató, igényes, oktatási és ismeretterjesztési célokra is felhasználható alkotásokkal foglalkozik. A kiadó az elmúlt négy évben közel negyven képregényt jelentetett meg itthon, legismertebb kiadványaik közé tartozik a Hősök tere-antológia, a Királyok és keresztek-sorozat, valamint a Farkasnak foga közt, a Hosszú az út hazáig és A népet szolgáltuk című képregények. A Képes Krónikák Kiadó jelen van minden jelentős hazai könyvesboltban, valamint számos külföldi könyvvásáron (például Londonban, Frankfurtban, Bécsben és Párizsban) is.

A Magyar rocktörténet képregénysorozat megvásárolható a Libri és a Líra üzleteiben, a Book24.hu-n, valamint a  Képes Krónikák webshopjában.