A magyar képregénykultúra nemzetközileg is elismert alakja, Futaki Attila 2024. január 2-án, 39 évesen hunyt el. A Magyar Zene Háza könyvtárában május 8-án nyíló minikiállítás Futaki életútját mutatja be.

659535c796d3e23aca6852d9.jpg
Futaki Attila képregényrajzoló

Futaki Attila 1984-ben született Békéscsabán. 12 évesen kezdett érdeklődni a képregénykészítés iránt, szenvedélyének a Magyar Képzőművészeti Egyetemen és a firenzei nemzetközi képregényiskolában is hódolt.

Első magyar nyelvű albuma 2009-ben jelent meg Spirál címmel a Magvető Kiadónál és Franciaországban az Editions Carabasnál. Ez az albuma lendületet adott számára ahhoz, hogy San Diegóba, a világ egyik legnagyobb képregényes eseményére, a Comic Conra utazzon, ahol a Disney ajánlott számára munkát.

Ismert képregényei közt volt A kivarrt, amely eredetileg Franciaországban Le tatoueur címmel jelent meg, de készített a magyar futball hőskorához kapcsolódóan is képregényt, a 10 – A Puskást, valamint az ő ötlete nyomán indult a Magyar rocktörténet projekt is. Amerikában a New York Times is közölte műveit, az ő nevéhez kötődik több Percy Jackson-képregény (The Lightning Thief, Sea of Monsters és a The Titan’s Curse), de a tengerentúlon jelent meg Severed című munkája is.

A kiállítás, amelyen a nemzetközileg is híressé vált munkák mellett eddig sehol be nem mutatott rajzok is láthatók, május 7-én, a Magyar rocktörténet 2. részének bemutatójával egybekötve nyílik, az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A tárlat május 8-tól látogatható.