Idén 36. alkalommal rendezik meg a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválját, ezúttal június 21. és 29. között. A programsorozat díszvendége a 25 éves jubileumát ünneplő székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház lesz.

tartuffe.jpg
A Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának Tartuffe című előadása. Fotó: Igor Preradović

Az április 16-i, a Bajor Gizi Színészmúzeumban tartott műsorhirdető sajtóbeszélgetésen nyilvánossá vált, részletes programot Facebook-oldalán közölte a fesztivál. A rendezvény versenyprogramjában 19 színház 17 előadását láthatja a közönség, versenyen kívül pedig tíz társulat 9 produkcióját. A zsűri tagjai Lőkös Ildikó dramaturg, Nagy Katica színművész, Pataki András rendező, Tapasztó Ernő színész-rendező és Elek Tibor irodalomtörténész.

A Kárpát-medencei magyar társulatok 36. reprezentatív versenytalálkozóján több évfordulóról is megemlékeznek: nemcsak a díszvendégként meghívott, 25 éves fennállását ünneplő székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházról, de Farkas Ibolya színművészről is. Esetében dupla jubileumról van szó, hiszen idén 85 éves, és 65 éve lépett a színészi pályára. A fesztivál a marosvásárhelyi Spectrum Színház Ady és Adél című előadásával tiszteleg az erdélyi művész előtt.

A versenyelőadásokat több helyszínen – a Kisvárdai Várszínház és Művelődési Központban, a városi zsinagógában, illetve a szabadtéri Refi Színpadon – tekintheti meg a közönség. Műsoron lesz többek között Darvas Benedek és Pintér Béla Parasztoperája, Spiró György Árpád-háza, Molière Tartuffe-je és Kálmán Imre Csárdáskirálynője. A fesztiválon olyan teátrumok vesznek részt, mint a már említett Tomcsa Sándor Színház, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház, valamint a Komáromi Jókai Színház.

A produkciókat gyermekelőadás, filmvetítések és szakmai programok egészítik ki. A legkisebbeket egy bukovinai székely népmese alapján készült bábjáték, a moziba vágyókat Koltai Lajos Semmelweise és a Tomcsa Sándor Színház 25 évéről szóló dokumentumfilm várja. A színész-rendezők és egyetemi oktatók vezette három mesterkurzus pedig a szerepalkotási technikákkal ismerteti meg a résztvevőket. A felsoroltak mellett két fotókiállítás, a kisvárdai zsidóságról mesélő várostörténeti séták, illetve Nagy B. Sándor Nemes Levente színésszel készített beszélgetőkönyvének bemutatója egészíti ki a műsort.

Részletes program a fesztivál Facebook-oldalán.