A világelső animációs filmfesztivál hétvégi záróceremóniáján bejelentették, hogy jövő júniusban a magyar animációé lesz a főszerep az Annecyi Nemzetközi Animációs Fesztiválon. A hazai animáció 110 éves jubileumát ünnepelve fókuszban lesznek a legnagyobb alkotók, műhelyek, élvonalbeli gyártók és nem kevésbé a legifjabb tehetségek.

Részlet a Kék Pelikan című filmből.  Forrás:  Juno11 Pictures
Jelenet a Kék Pelikan című filmből. Forrás: Juno11 Pictures

Az animációs filmek legjelentősebb nemzetközi mustrája, az Annecyi Fesztivál jövőre a magyar animáció előtt tiszteleg, jelentette be hivatalosan a fesztivál díjátadó gáláján Marcel Jean, a fesztivál művészeti igazgatója. A magyar animáció – történet, ipar, képzés, kortárs alkotók – 360 fokos panorámában mutathatja meg magát, és magyar művészek készíthetik a fesztivál arculatát, kísérőfilmjeit is.

A magyar animáció számos sikert aratott a közelmúltban, rekordszámú egész estés mozifilm készült el, a Műanyag égbolt, a Kék Pelikan, a Toldi, a Kojot négy lelke és a Tomi, Polli és a ház szelleme című cseh–szlovák–magyar koprodukció, utóbbi kettő rangos díjakban részesült Annecyban is. Az idei fesztiválra is érkeztek magyar alkotások, a Contrechamp versenyben szerepelt Csáki László Kék Pelikanja és a rövidfilmek között Traub Viktória Cipők és paták című műve, melynek utómunkálatai az NFI Filmlaborban készültek. Továbbá bemutatták az Oscar-díjas Michel Hazanavicius Kecskemétfilm Stúdió közreműködésével készült La plus précieuse des marchandises (A legértékesebb áru) című mozifilmjét is. A fesztivál zsűrijében volt Buda Flóra Anna, cannes-i Arany Pálmát és annecyi Kristály-díjat nyert animációrendező. 

Jelenet a Kojot négy lelke című animációs filmből. Forrás: NFI
Jelenet a Kojot négy lelke című animációs filmből. Forrás: NFI

Magyarország kiemelt szerepét a Nemzeti Filmintézet kezdeményezte a fesztivál elnökségénél a magyar animáció születésének 110. évfordulója alkalmából.

A magyar animációs filmek immár 110 éve bűvölik el a nézőket. 2024. február 4-én, a magyar animáció atyjaként tisztelt Macskássy Gyula születésnapján a Filmintézet meghirdette a magyar animációnak szentelt emlékévet, melynek során számos különleges rendezvény és meglepetés várja a nézőket.

Egész évben ingyenesen látható a Filmio kínálatában található összes – közel 100 – klasszikus animáció, a többi között A légy, Kovásznai György Habfürdő című merész stílusú kísérleti musicalje, Dargay Attila alkotásai, Jankovics Marcell műfajteremtő filmjei, köztük a János vitéz és a Fehérlófia, valamint olyan kedvencek, mint a Macskafogó és a Hófehér.

Az évforduló alkalmából az animációs film történetét új módon bemutató honlap indult. A magyaranimacio.hu oldal a nagyközönség és a szakma képviselői számára folyamatosan bővülő tartalmakkal mutatja be a legérdekesebb technikákat, a stábok munkáját és a legendás műhelyeket, köztük a Kecskemétfilmet, a Pannóniát és a Varga Stúdiót.

A magyar animáció áll majd a középpontban a felújított filmek legnagyobb hazai fesztiválján, a szeptember 17. és 22. között megrendezendő Budapesti Klasszikus Film Maratonon is.