Különleges külföldi produkciókkal, az elmúlt évad válogatott hazai előadásaival és koncertekkel várja a látogatókat Veszprém legnagyobb tradícióra visszatekintő fesztiválja. Idén a szervezők köztéri és ingyenesen látogatható előadásokkal is készülnek.

Május 14-én, a fesztivál 0. napján a Forte társulat A helység kalapácsa című előadását tekinthetik meg az érdeklődők a Hangvilla nagytermében. Az előadáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Ezen a napon nemcsak este érdemes kimerészkedni a városba, hiszen már egészen délutántól kezdve akad majd látnivaló. A veszprémi Kossuth utcán 15 órától a TrappTop Flotta csapata mutatja be A Nap és a Hold elrablása című darabját, 17 órától pedig a Kabóca Bábszínház tart majd előadást Nyakigláb Artisták a Porondon címmel. 

Mészáros Máté A távolság mechanikája – Közös tér című előadását május 16-án lehet megtekinteni a Hangvilla előtti téren. Május 19-én, 16 órától szintén a veszprémi Kossuth utcán, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói mutatják be helyspecifikus darabjukat, a Lordok táncát. Május 20-án, 17 órától, újra a Hangvilla előtti teret lepik el a táncosok, ekkor lehet megtekinteni ugyanis Goda Gábor és az Artus Stúdió Hajótöröttek című előadását. 

A fesztiválon bemutatott szabadtéri előadások csúcspontja a Compagnie Belova-Iacobelli társulat Sisypholia című darabja lesz. Sziszüphosz mítoszából kiindulva egy különös bábalakot jelenítenek meg, akinek fő kellékeleme egy gigantikus, ruhákkal teli labda, melyet a Kossuth utcán görget végig, bevonva a járókelőket is a darabba. Az előadást kétszer, május 16-án és 17-én 16 órától tekinthetik meg az érdeklődők. 

A fesztivál közel harminc előadása közül három bekerült a 10. Színházi Olimpia programjába is. A francia Baro d’evel , a belga Compagnie Belova-Iacobelli Tchaïka című előadása, valamint a sepsiszentgyörgyi M-Stúdió Lift darabja is indul a világszínház egyik legnagyobb és legrangosabb eseményének díjaiért. A fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg. 

 Nyitókép: Részlet a Compagnie Belova-Iacobelli társulatának Sisypholia című darabjából. Fotó: Erik Damiano