Már több mint kétszázezer látogatót fogadott a Szépművészeti Múzeum Bosch-kiállítása, amely még egy hétig látható.

Az utolsó hétvégén, péntektől vasárnapig hosszabbított nyitvatartással, reggel kilenctől este kilencig várja a látogatókat a július 17-én, vasárnap záródó kiállítás. A Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa című tárlat

a múzeum történetének egyik leglátogatottabb kiállítása

lett, április 9-i megnyitása óta már több mint kétszázezren látták.

A tárlat nemcsak Közép-Európa valaha volt legnagyobb kiállítása Bosch műveiből és művészetéről, de a teljes nemzetközi múzeumi világot tekintve is az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch-tárlatának tekinthető.

Beszámolónkból kiderül, miért ez az elmúlt fél évszázad legvagányabb Bosch-kiállítása.

A németalföldi mester különleges világát megelevenítő, a késő középkor szellemi és vizuális kultúráját megidéző bemutatón a művész teljes festői életművének csaknem felét, tíz festményt – köztük a bruggei Utolsó ítélet-triptichont, A bolondok hajóját (Párizs, Musée du Louvre), a Királyok imádását (New York, Metropolitan Museum of Art), a Szent János Patmosz szigetént (Berlin, Gemäldegalerie) vagy az Ecce homót (Frankfurt, Städel Museum) – állít ki a múzeum.

A nagyszabású kiállításra mintegy félszáz köz- és magángyűjteményből érkeztek remekművek, többek között a New York-i Metropolitan Museum of Art, a párizsi Musée du Louvre, az amszterdami Rijksmuseum, a londoni The National Gallery, a Los Angeles-i J. Paul Getty Museum és a madridi Museo Nacional del Prado kölcsönzött alkotásokat a budapesti bemutatóra.

A kiállítás az örök emberi témákat járja körül,

azokat, amelyeket Bosch eredeti módon, enigmatikus képi nyelvezettel fogalmazott meg a művein: az erény és a bűn közötti választás, a hit és az igazság kérdéseit, a vágyak korlátlan megélése és féken tartása vagy az emberi lét szellemi minőségének kérdését. A mester saját kezű festményei és rajzai mellett a kiállításon az életmű előzményeihez kapcsolódó alkotások, továbbá műhelyének és követőinek legjellegzetesebb remekművei is láthatók.

A Szépművészeti Múzeumban június 30-tól október közepéig az Henri Matisse műveit bemutató kiállítás látható, október végén pedig egy átfogó El Greco-tárlat nyílik majd – áll a közleményben.

Íme a magyarázat arra, miért kihagyhatatlan a Matisse-kiállítás is!

Fotó: Hartyányi Norbert/Kultúra.hu