A Nemzeti Filmintézet (NFI) és az Art Mozi Egyesület Klassz Napok című, a tanév végéig elérhető programja országszerte húsz helyszínen nyújt iskolai csoportoknak kedvezményes mozivetítéseket. A folyamatosan bővülő filmkínálat több mint százharminc kortárs és klasszikus magyar alkotásból áll.

Az ősszel elindított Klassz Napok keretében eddig több mint háromszáz vetítésen fedezhették fel általános és középiskolás diákok a közösségi filmnézés élményét. A klasszikus magyar filmkincsre épülő, kortárs hazai filmekkel kiegészített, több mint százharminc filmből álló válogatás a legkorábbi némafilmektől a legújabb magyar filmekig több mint egy évszázad filmtörténetét íveli át. A program országszerte húsz art moziban, a főváros mellett a megyeszékhelyek többségén is elérhető.

A digitálisan restaurált filmklasszikusok között A Pál utcai fiúk (1969), az Egri csillagok (1968) és A szeleburdi család (1981) volt a legnépszerűbb alkotás, a kortárs magyar filmek közül a Hat hét (interjú az alkotókkal itt), a Kojot négy lelke (interjúnk a rendezővel itt), a Kincsem és a Larry (kritikánk a filmről itt) voltak a legtöbbször műsoron a programban. Az animációs klasszikusok között a János vitéz (1973), a Lúdas Matyi (1977), a Vuk (1981) és a Macskafogó (1986) volt a legnézettebb. A kínálatba újonnan bekerült tartalmak közt szerepel A nemzet aranyai (kritikánk a filmről itt) című dokumentumfilm és az 1987-es klasszikus vígjáték, a Szeleburdi vakáció is.

A választékban megtalálható, változatos műfajú alkotások a magyar irodalomtól a történelmen, a média és vizuális kultúrán, a dráma és természettudományi tantárgyakon át az etikáig számos tantárgy oktatását segítik. A filmek egy részéhez az NFI Filmarchívum szakmai szervezetekkel – köztük a Magyartanárok Egyesületével és az Osztályfőnökök Országos Egyesületével – együttműködve komplex oktatási segédanyagokat is készített, amelyek kreatív feladatok formájában segítik a filmek élményszerű feldolgozását.

A programhoz továbbra is lehet csatlakozni: bármely hazai oktatási intézmény pedagógusa jelentkezhet, aki szívesen elvinné osztályát a jelenleg elérhető húsz art mozi egyikében szervezett vetítésre. A diákcsoportok az NFI támogatásának köszönhetően kedvezményes, 500 forintos jegyáron tekinthetik meg a kiválasztott filmeket. A program részletes ismertetője, a választható filmek, a vetítési helyszínek, mozik listája és a jelentkezés menete az Art Mozi Egyesület honlapján elérhető.