Nem ő az egyetlen „nagy öreg”, aki aktívan rendez: Francis Ford Coppola, Steven Spielberg és Clint Eastwood sem tétlenkednek.

Martin Scorsese AFP.jpg
Martin Scorsese filmrendező. Fotó: Hannes P Albert / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Hollywood „nagy öregei” esetében a kor valóban csak egy szám – derül ki a Variety beszámolójából, amely sorra veszi, mivel foglalkoznak korunk leghíresebb rendezői.

Miután legutóbbi filmje, a Megfojtott virágok tíz Oscar-jelölést zsebelt beShusaku Endo, a 81 éves Martin Scorsese már két új projektet is tervez: az egyik főszereplője Jézus, a másiké Frank Sinatra. A hetvenes évekbeli új Hollywood fontos figurája megkerülné a stúdiórendszert, és független finanszírozásban készítene filmet, melynek irodalmi alapanyagát 1973-as Jézus élete című szövege adja. Scorsese szeretne újra együtt dolgozni Andrew Garfielddel, aki a szintén Endo-szöveg alapján készült Némaságban is játszott. Egyelőre kérdés, hogy a negyvenéves színészt a címszerepre vagy az egyik tanítvány alakítására szemelte-e ki. Garfield mellett Miles Teller neve is felmerült. A forgatás várhatóan még idén elkezdődik, tervezett helyszínei Olaszország, Egyiptom és Izrael. Utóbbi kapcsán felmerül néhány logisztikai probléma, hiszen az ország jelenleg háborúban áll a Hamász terrrorszervezettel.

A Sinatra-film előkészületei sem mennek zökkenőmentesen: a legendás énekes hagyatékát lánya, Tina Sinatra gondozza, aki még nem hagyta jóvá a projektet. Ez azonban nem akadályozta a rendezőt abban, hogy sztárszereposztást állítson össze Leonardo DiCaprióval a főszerepben, míg az énekes második feleségét, Ava Gardnert Jennifer Lawrence játszaná. A két húzónév több stúdió és streamingszolgáltató – többek között az Apple – érdeklődését is felkeltette, bár egyelőre úgy tűnik, a Sony a befutó.

Scorsese nem az egyetlen 75 fölötti rendező, aki aktívan dolgozik. A nemrég bejelentett cannes-i versenyprogramban három kortársának is szerepel filmje: Francis Ford Coppola a Megalopolis, David Cronenberg a The Shrouds, Paul Schrader pedig az Oh, Canadával lesz jelen a fesztiválon. Mellettük a 86 éves Ridley Scott sem tétlenkedik, novemberben kerül a mozikba a Gladiátor várva várt folytatása. Ugyanez mondható el Steven Spielbergről, aki következő filmjében visszatér a földönkívüliekhez. A lista élén azonban vitathatatlanul a 93 éves Clint Eastwood áll, aki nemrég fejezte be a Juror No. 2 című thriller utómunkálatait.