Csaknem egy hónappal meghosszabbították a Magyar Nemzeti Galéria Vágyott szépség című, a londoni Tate Múzeum preraffaelita remekműveit bemutató kiállítását, az eredetileg vasárnapig tartó tárlat a nagy érdeklődés miatt szeptember 19-ig lesz látható Budapesten.

A Tate Britain az 1500 utáni brit művészet legnagyobb nemzeti gyűjteménye, amelynek kollekciójában kiemelkedő jelentőségű helyet foglalnak el a preraffaelitáknak – a 19. század legnagyobb hatású brit művészeti mozgalma – a művei.

Az irányzatot Magyarországon először átfogóan bemutató kiállításon mintegy száz alkotást láthat a közönség. A remekművek között van a mozgalomalapító Dante Gabriel Rossetti angol festő Ecce Ancilla Domini! (Angyali üdvözlet) és John William Waterhouse 1888-as Shalott kisasszonya című alkotása. Rossetti egyik fő műve, az ikonikus Ábrándozás ugyancsak Londonból, a Victoria and Albert Museum gyűjteményéből érkezett Budapestre.

A Vágyott szépség című tárlathoz kapcsolódóan a mozgalom magyarországi hatását bemutató kísérőkiállítás is megtekinthető Az utópia szépsége címmel. Ugyancsak szeptember közepéig látogatható a Preraffaelita hatások a századforduló magyar művészetében című tárlat is.

A kiállításokban online és helyszíni tárlatvezetéseket is tartanak. Emellett az elsősorban családoknak készült audio guide, a középiskolás korosztálynak készült kiállításvezető és a múzeum honlapján online ingyenesen megnézhető mini tárlatvezetések is segítik a művek felfedezését.

Nyitókép: Hartyányi Norbert/Kultúra.hu