fbpx

Megjelent Beck Zoli, Cseh Tamás, Csengey Dénes és Szűcs Krisztián lemeze

A Másnap Beck Zoli (30Y) és Szűcs Krisztián (Heaven Street Seven) konceptalbuma, amely valójában egy eddig soha meg nem jelent előadást tematizál, ami a Cseh Tamás–Csengey Dénes szerzőpáros hagyatékát dolgozza fel.

A lemezen szereplő dalok vázlatait Csengey fia találta meg, és illesztette össze a Cseh Tamás Archívumban tárolt kazetták hanganyagával, majd ezekkel kereste fel a két alkotót.

A Másnap előadásának dalvázlatai 1986-ban íródtak, hogy majd 35 évvel később, 2021-ben egy ősbemutatón aztán majd először elhangozhassanak élőben az Ördögkatlan Fesztiválon. Csengey Balázs, aki a Cseh Tamás Archívum munkatársaként nem csak édesapja hagyatékát kezeli így nyilatkozik a most megjelenő lemezről: „Adott volt az alapanyag, amihez lényegében csak én fértem hozzá, de a dalokat, dalkezdeményeket be is kellett fejezni, ezért kerestem meg Krisztiánt és Zolit, majd Bérczes Lacit. Amikor 2021 augusztusában a Katlanra összeállt a műsor, olyan jól sikerült az ősbemutató, hogy Nagygéci Kovács József, a Pannon Tükör szerkesztője a premierajándékként átadott üveg pálinka kíséretében azonnal a lelkemre kötötte, hogy ezekből a szövegekből legyen kötet, ezekből a dalokból legyen lemez. A hajnali megbeszélést, világmegváltást – ritka  módon – tett is követte, Távmondat címmel 2022-ben a könyv már meg is jelent a gondozásukban, most pedig végre a lemez is elkészül Jóska és a Pannon Írók Társasága hathatós közreműködésével. Alig várom, hogy kézbe vehessem én is, szerintem nem csak a dalok miatt lesz különleges, hiszen a dalszövegeket és reflexiókat tartalmazó booklet is pihen majd a vinyl mellett a borítóban. Fontos megjegyezni, hogy míg az online megjelenés esetében a dalsorrend az előadás struktúráját követi, a fizikai hordozó saját koncepciót, saját sorrendet kapott.”

„A Balázs említette Távmondat című kötetben a Pannon Írók Társasága, mint irodalmi kiadó a lírikus Csengeyt szerette volna megmutatni a közönségnek, ebben segített Szálinger Balázs költő, aki a kötet szerkesztője volt – teszi hozzá Nagygéci Kovács József. – De azt is tudtuk, hogy a vállalt küldetésünk, Csengey Dénes irodalmi hagyatékának gondozása nem emlékmű-készítés, fontos, hogy az írásai ma is megszólaljanak.” 

Beck Zoli és Szűcs Krisztián. Fotó: Bátori Gábor (Sinco)

A lemez 15 dalt tartalmaz. A Másnap május 30-án jelent meg a ZAJZAJZAJ és a Pannon Írók Társaságának közös gondozásában, elérhető az ismert stramingplatformokon, a lemezbemutató koncert június 24-én lesz a Múzeumok Éjszakája programsorozaton belül, a Cseh Tamás-kiállítást (Helyzetjelentések. Cseh Tamás 80) tartó Petőfi Irodalmi Múzeum kertjében.

Bartusz-Dobosi László 2020-as Csengey-monográfiáját ebben a cikkünkben mutattuk be, Csengey Balázzsal az est kapcsán készített interjúnk itt olvasható, a ZAJZAJZAJ stúdiót pedig ebből a cikkünkből ismerhetik meg.

A nyitóképen Cseh Tamás és Csengey Dénes.

A rovat további cikkei