Az eseménysorozat középpontjában minden évben egy-egy európai ország vagy város áll, szeptemberben Budapesten a német fővárosé volt a főszerep, Berlinben október 11. és 16. között Budapest mutatkozik be.

Fischer Iván, a Konzerthaus Berlin tiszteletbeli karmestere és az általa alapított Budapesti Fesztiválzenekar október 15-én viszonozza a Konzerthausorchester Berlin Müpában tett látogatását, műsorukban Liszt Ferenc kompozíciói közül a Goethe-mű nyomán készült Faust-szimfónia és az Esz-dúr zongoraverseny kapott helyet. A koncert szólistája a nemzedéke egyik legeredetibb előadóművészeként számon tartott, zágrábi születésű Dejan Lazic.

A 20. században számos jelentős magyar író élt hosszabb-rövidebb ideig Berlinben, mások mellett Konrád György, Kertész Imre, Esterházy Péter és Nádas Péter választotta otthonául a német fővárost, Dalos György ma is ott él. Thomas Sparr most megjelenő, Hotel Budapest–Berlin. című könyvében azt kutatja, miképp alakították ezek az írók és más alkotók sorsát és műveit a háttérben húzódó történelmi összefüggések. A kötet bemutatóján Thomas Sparr Dalos Györggyel beszélget.

Zene, irodalom és film sajátos találkozása valósul meg Szemző Tibor mozikoncertjén, amelyen két 8 mm-es filmritkaságot tekinthetnek meg a nézők a zeneszerző-médiaművész köréjük komponált zenéjével. A Hajnali háztetők című Ottlik Géza-regény ihlette, a szerző saját hangjával hallható, Ez van! című 11 perces alkotás mellett a Hamvas Béla esszéi inspirálta Láthatatlan történet is műsorra kerül, utóbbi különlegessége, hogy NDK-s oktatófilmek felhasználásával és rekontextualizálásával készült.  

Az Európai Hidak fesztivál berlini programjai között Szilágyi Lenke és Lothar Wolleh fotográfusok közös, Nyugatról nézve − keletről nézve címet viselő kiállítása képviseli a képzőművészetet. A kiállításhoz kapcsolódó informális tárlatvezetés, kötetlen beszélgetés és koncert nagyszerű alkalom, hogy az érdeklődők Szilágyi Lenke, Sőrés Zsolt zenész, Michael Biedowicz galerista, valamint a kiállítás kurátorainak társaságában, egy pohár bor mellett cseréljenek eszmét a látottakról.

A világhírű Snétberger Ferenc 1988 óta él Berlinben, de rendszeresen visszajár Magyarországra, hogy hazai és nemzetközi zenekarokkal lépjen fel. Szólókoncertje minden kétséget kizáróan méltó és ünnepélyes lezárása lesz a fesztiválnak.

Kiemelt kép: Berlini összhangzatok