A nagyszabású és világszerte elismert nemzetközi verseny élő fordulói, az elő- és középdöntők, valamint a döntő 2022. szeptember 5-től 11-ig zajlik majd a Zeneakadémián, az internetes közvetítésnek köszönhetően a világ minden pontjáról követhetik az érdeklődők. A helyezések mellett számos különdíjat – köztük koncert-felkéréseket és ösztöndíjakat – vehetnek át a legkiválóbbnak bizonyuló versenyzők.

Az előválogatóra legkésőbb 2022. április 25-ig jelentkezhetnek a verseny honlapján, a martoncompetition.hu oldalon a 18–32 éves hölgyek, illetve a 18–35 éves urak. Ennek részeként fel kell tölteniük egy barokk és egy más korszakból származó, szabadon választott, zongora- vagy zenekari kísérettel előadott ária-, illetve oratórium- vagy kantátarészlet videófelvételét. A Marton Éva vezette előzsűri a benyújtott anyag alapján dönt majd, a továbbjutókról várhatóan 2022. május 20-ig küld tájékoztatást a verseny titkársága.

Marton Éva. Fotó: Zeneakadémia/Emmer László

A magyar kormány által biztosított támogatásból megrendezendő verseny élő fordulóinak nemzetközi zsűrijét Marton Éva elnökli. A rangos testületbe ismét az operavilág magyar és külföldi kiválóságai kaptak meghívást: Miguel Lerín, az egyik legbefolyásosabb művészeti menedzser; Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera House casting directora; Anatoli Goussev ukrajnai születésű, Olaszországban élő és dolgozó tenor, énekmester; Peter Dvorsky szlovák tenor; Vittorio Terranova olasz tenor; Dmitrij Vdovin, a Bolsoj Színház ifjúsági operaprogramjának igazgatója; Meláth Andrea mezzoszoprán, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője; valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

A részletes versenykiírás, a jelentkezéshez szükséges tudnivalók és az online jelentkezési felület a verseny honlapján találhatók.

A Marton Éva Nemzetközi Énekverseny egyre több tehetséget vonz, és egyre nagyobb figyelem övezi külföldön is: a legutóbbi, 2020-ról a járvány miatt tavalyra halasztott negyedik megmérettetésre már 47 ország 255 fiatal énekese jelentkezett, a rendezvény pedig 2018-ban felvételt nyert a rangos Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetségébe (WFIMC).

Nyitókép: Zeneakadémia/Mudra László