Különleges csípőcsont került elő egy franciaországi barlangból, amely látszólag nem neandervölgyi vagy modern embertől származik. A Grotte du Renne-i lelet a homo sapiens eddig ismeretlen vérvonalára utalhat.

Az Arkeonews hírét a National Geographic ismertette. Mint írják, ez a többrétegű barlang az egyik legizgalmasabb őskőkori lelőhely Európában: az alsó szint a neandervölgyiekhez, a felső az anatómiailag modern emberekhez köthető, a középső pedig az együttélés korszakából származik.

A bonyolult vizsgálatok és több korból származó leletek összevetése alapján Arthur Gicqueau, a toulouse-i Jean Jaurès Egyetem munkatársa és kollégái megállapították, a csont egy újszülötté, de sem a neandervölgyiekkel, sem a modern emberekkel nem mutatott egyértelmű egyezést. A szakértők hipotézise, mely szerint a Homo sapiens ismeretlen vonalára bukkantak, még nem bizonyított és további vizsgálatokat igényel.


64da1975c440d52f8913c232.jpg
Oldalsó (balra) és mediális (jobbra) nézete (a) az AR-63 jelű Grotte du Renne-i újszülött jobb csípőcsontjáról (balra tükrözve), (b) a perinatális neandervölgyi LM2 bal csípőcsontjáról és (c) egy nemrégiben született perinatális bal csípőcsontjáról (T41). Forrás: Scientific Reports

A leletanyag egy másik része, azok a kőeszközök, amelyeket a barlang châtelperroni rétegében találtak, a kulturális keveredés nyomait mutatják. Ez azt jelenti, hogy az eszközöket már a modern emberek fejlesztették ki, a neandervölgyiek viszont átvették, esetleg módosították azokat a maguk igényei szerint.

A nyitóképen egy ősember család ábrázolása egy Franciaországban kiadott könyvben 1885-ből. Dessin A. Demarle illusztrációja. Fotó: Leemage via AFP