A középkori Veszprém legrégebbi épületének maradványait találhatták meg a helyi Laczkó Dezső Múzeum régészei, akik eredményeiket pénteken ismertették a veszprémvölgyi ásatás helyszínén. A rom korát nagyjából ezer évre becsülik a kutatók.

DVAST20240607003 (1).jpg
Pátkai Ádám Sándor ásatásvezető régész mutatja a veszprémi jezsuita templom mögötti építkezésen feltárt középkori falmaradványokat. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Péterváry-Szanyi Brigitta múzeumigazgató elmondta: a vármegyében a régészeti feladatellátás elsősorban az intézményükhöz tartozik, ezért kezdtek április végén egy, az egykori jezsuita templom mögötti építkezéshez kapcsolódóan megelőző feltárásba.

A területen nagy számban találtak kerámiatöredékeket, állatcsontokat, orsógombokat, valamint néhány vastárgyat is, továbbá egy 10–11. századi épület maradványait. Pátkai Ádám Sándor régész szerint az egykori kolostor feltárása már korábban megtörtént, de a környékéről nem voltak ismertek ilyen korai leletek. A mostani feltárás azonban egyértelműen ehhez a korszakhoz, a kolostor alapításának időszakához kötődik, sőt akár az alapítás előttre is tehetők a megtalált leletek.

DVAST20240607010.jpg
Az ásatáson feltárt leletek. Fotó: Vasvári Tamás / MTI

A régész bemutatta a feltárás során talált edénytöredékeket, valamint azt a száraz agyagba rakott kőfalalapot, amely minden bizonnyal a város legkorábbi épületének része lehet. Elmondta, a mintegy tíz négyzetméteres sátortetős, földbe mélyített háznak megtalálták az oszlophelyeit és a kemencéjét is.

A helyszínen nagy mennyiségben találtak égett maradványokat, amelyből azt feltételezik, hogy tűz pusztította el az épületet. A leletek pontos korát természettudományos vizsgálatokkal fogják meghatározni a szakemberek.