61540b23-e867-45e5-be13-aed0594dd5fb.jpg

Megújult a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum kiállítása

Átrendezték és eddig raktárban őrzött darabokkal frissítették a Baranya vármegyei Zengővárkonyban működő Míves Tojás Múzeum kiállítási anyagát. A tárlat megújult formában ismét várja a látogatókat.

Immár hatodszor rendezték át a jövőre fennállásának 25. évfordulóját ünneplő múzeum kiállítási anyagát. Újdonság, hogy a mostani átalakításkor olyan alkotók munkáit is beválogatták a kiállított anyagok közé, akiknek műveit eddig nem láthatta a közönség.

Továbbra is arra törekedtek, hogy egy adott tájegységre vagy egyes tojásdíszítő módszerekre jellemző alkotásokat, illetve egyes minták sokszínű változatait rendszerben mutassák be a látogatóknak. A tojásdíszítés legrégebbi módszere a kézzel karcolt technika, amellyel díszített tojások már az avarkori sírokban is előfordultak. A kiállítás ezen része két alkotó munkáival bővült. A hagyományos, kézzel karcolt technika után megjelent a gravírozás, az áttört tojás, amelyekből több készítőtől származó munkákat mutatnak be, továbbá a patkolt tojásokból is megjelent néhány új darab. Az előző kiállításon bemutatott tájegységek kiegészültek a keszthelyi, az ókalocsai, tolnai minták bemutatásával is.

A múzeum jövő tavasszal, húsvét előtt, virágvasárnap tartja fennállásának jubileumi ünnepségét, amelyet a hagyományos nagyheti programok követnek majd.

Ez is érdekelheti

A nyúlon túl: 15 híres tapsifüles a popkultúrából

Noha a húsvéti nyúl a legnagyobb sztár, faunánk tapsifülesei között akadnak még olyan nyúlalakok, amelyek az irodalomnak és a filmművészetnek hála, netán a popkultúra nyúlüregeiből szétszóródva hódítottak meg világszerte tömegeket. Vegyük hát sorra minden idők leghíresebb hazai és nemzetközi celebnyulait!

Öt klasszikus zenemű húsvétra

Válogatásunkban olyan műveket ajánlunk, amelyek segítik az elmélyülést, és általuk teljessé tehető a húsvét.

Hét klasszikus zenemű a húsvét jegyében

„Húsvét – ez nekem vagy a János-passió, vagy a Parsifal. Hogy őszinte legyek, nem a húsvét, sokkal inkább maguk a művek miatt.” Kertész Imre egyik, a Szabad Európa Rádióban elhangzott Hazai leveléből származik az idézet. Ünnepi válogatásunkban természetesen e két mű is szerepel.

Miért szentelik meg az ételt húsvétkor?

Húsvét vasárnapján katolikus szokás a nem böjtös ételek megáldása, ez az ételszentelés. Bár van, ahol csak egy-egy ételre utal, de összefoglalóan is használhatjuk rájuk az Árpád-korból származó kókonya kifejezést.