Az óriáskiadó létrehozása átrajzolja az amerikai kiadói térképet. A Penguin Random House, amely jelenleg is a legnagyobb kiadó az Egyesült Államokban a New York-i székhelyű Simon & Schuster felvásárlásával olyan szerzők kiadási jogát szerzi meg, mint Stephen King, Hillary Clinton és John Irving. A kiadót 2,17 milliárd dollárért (657 milliárd forintért) adja el a ViacomCBS.

A Simon & Schuster globálisan is megerősíti a Bartelsmann jelenlétét, de különösen az Egyesült Államokban, második legnagyobb piacán – értékelte a lépést a német médiaóriás.

A Simon & Schuster felvásárlásával az amerikai könyvkiadás úgynevezett „öt nagyja”, amelyben a Penguinen kívül a HarperCollins, a Hachette Book Group és a Macmillan is szerepelt, négytagúra csökken.

Az amerikai írók céhe ellenzi a felvásárlást,

mivel az sérti a versenyt, és megnehezíti a szerzők és ügynökeik számára a kiadókkal való tárgyalást. A céh véleménye szerint a minisztériumnak nem kellene jóváhagynia ezt a szerződést.

A HarperCollins tulajdonosa, a News Corp. szintén elítélte az üzletet. Mint írták, a Bartelsmann nemcsak egy könyvkiadót vesz, de megszerzi a piac feletti dominanciát is és könyvóriássá válik. „Ennek az irodalmi szörnynek 70 százaléka lesz az amerikai irodalmi és általános szépirodalmi piacon” – figyelmeztettek.

Markus Dohle, a Penguin Random House vezérigazgatója szerdán hangsúlyozta, hogy a Simon & Schuster megőrzi kiadói függetlenségét, és a két kiadó által publikált könyvek továbbra is versenyeznek egymással a kiadói szerződéseknél.

A ViacomCBS az adósságai miatt kényszerült rá az 1924-ben alapított Simon & Schuster eladására. A vállalat a tulajdonosa a Nickelodeon, MTV, BET és a Comedy Central kábelcsatornának, a CBS televíziónak és a Paramount filmstúdiónak.

Nyitókép forrása: a Simon & Schuster Facebook-oldala