Június 22-én hetvenöt éves a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, aki a jelölések tekintetében csúcstartó a színészek között. Az idei cannes-i fesztivál díszvendégeként ő nyitotta meg a filmes seregszemlét, amelyen tiszteletbeli Arany Pálma díjat vehetett át.

US actress Meryl Streep attends the 3rd Annual Academy Museum Gala at the Academy Museum of Motion Pictures in Los Angeles, December 3, 2023. (Photo by Michael Tran / AFP)
Meryl Streep háromszoros Oscar- és nyolcszoros Golden Globe-díjas amerikai színésznő. Fotó: Michael Tran / AFP

Mary Louise Streep néven született, a Meryl családi beceneve. Az operaénekesnek készülő, kövér és csúnyácska lány tizenévesen ledobta szemüvegét, fogszabályozóját és kilóit, haját szőkére festette, és azon nyomban a középiskolai színkör csillaga lett. A Yale Egyetem dráma tagozatán diplomázott 1975-ben, és még abban az évben jelölték a színházi Oscarnak nevezett Tony-díjra. 1977-ben állt először a kamerák elé a Júlia című filmben, egy év múlva Oscar-díjra jelölték A szarvasvadászért. A filmben együtt játszott élettársával, John Cazale színésszel, akit még az évben elvesztett.

A gyász elől a munkába menekült. Első Oscar-díját 1979-ben a legjobb mellékszereplőként kapta: a Kramer kontra Kramer című drámában egy férjét és kisfiát elhagyó anyát játszott. 1982-ben újabb Oscart vehetett át, immár főszereplőként, a Sophie választásában a koncentrációs táborok borzalmait túlélő, de gyermekeit elvesztő lengyel nő megformálásáért.

Általában erős és makacs, de érzékeny asszonyokat formál meg, egyformán kiváló romantikus drámában (A francia hadnagy szeretője, Zuhanás a szerelembe, A kísértetház), komédiában (Jól áll neki a halál, Képeslapok a szakadékból), thrillerben (Az éjszaka csendje), akciófilmben (Veszélyes vizeken) és melodrámában (Életem értelme, A szív dallamai). A Távol Afrikától című romantikus történetben Robert Redford, a lassú, érzelmekben gazdag A szív hídjaiban Clint Eastwood oldalán remekelt.

Művészi megújulásának adta tanújelét a 2002-ben forgatott Az órákban, amelyben Julianne Moore-ral és Nicole Kidmannel együtt neki ítélték a legjobb női főszereplőnek járó Ezüst Medvét Berlinben. Az ördög Pradát visel zsarnoki divatlapszerkesztője után a Koltai Lajos által rendezett Estében lányával, Mamie Gummerrel játszott együtt. 2008-ban az ABBA-dalokból összeállított Mamma Miá!-ban a hatvanhoz közel is elsöprő lendülettel dalolt és táncolt (a második részben azonban csak néhány perces szerepet vállalt). A Kételyben  vaskezű apácanővér volt, a Julie és Julia – Két nő, egy recept című „konyhai vígjátékban” – amelynek kedvéért jó néhány kilót magára szedett – pedig egyszerre két nő bőrébe bújt. 2012-ben A Vaslady című életrajzi drámában Margaret Thatcher egykori brit kormányfő megformálásért harmadszor is elnyerte az Oscar-díjat. Ezzel végleg a legnagyobbak közé emelkedett, s egyedül a négyszeres Oscar-díjas Katharine Hepburn áll előtte.

Egy megdönthetetlennek tűnő rekord már az övé: 21 alkalommal, az elmúlt tíz évben négyszer (az Augusztus Oklahomában-ért, a Vadregényért, a világ legrosszabb opera-énekesnőjéről szóló, Florence – A tökéletlen hang című zenés életrajzi drámáért és A Pentagon titkaiért) jelölték Oscar-díjra. Rajta kívül csak hárman vannak (Sir Laurence Olivier, Paul Newman és Katharine Hepburn), akiket egymást követő öt évtizedben is jelöltek Oscarra. Streep a Golden Globe-díj történetének is rekordere – idén a Gyilkos a házban tévésorozatért 33. jelölését kapta, a kitüntetést nyolcszor el is nyerte, és megkapta az életműért járó Cecil B. DeMille-díjat.

Munkabírása és lelkesedése mellett tökéletességre törekvéséről is ismert. A hiteles alakítás érdekében az olasz (A szív hídjai), a francia (Julie és Julia) és az angol akcentust (A Vaslady) is elsajátította. A Veszélyes vizeken kedvéért megtanulta a vadvízi evezést, amikor pedig A szív dallamaiban hegedűtanárnőt alakított, hat héten át napi hat órán át gyakorolt a hangszeren. A Dübörög a szív című zenés film idősödő rocker szerepe miatt gitározni is megtanult, a Julie és Julia után pedig profi séfeket megszégyenítő módon tudta a hagymát hámozni és szeletelni.

A szüfrazsett című történelmi drámában a nők szavazati jogáért kampányolt, a Mary Poppins visszatérben a gyerekeket szórakoztatta, majd csatlakozott az HBO Golden Globe- és Emmy-díjas Hatalmas kis hazugságok című televíziós sorozatának második évadához. Szerepelt az amerikai polgárháború idején játszódó Kisasszonyok újabb filmváltozatában, Steven Soderbergh Panama-iratokról szóló politikai thrillerében, továbbá a részben a Queen Mary 2 óceánjáró fedélzetén forgatott Szabad szavak című vígjátékában. 2021-ben feltűnt a Ne nézz fel! című szatirikus sci-fiben.

A sztárallűröktől mentes színésznő túl a hatvanon szerepelt először a Vogue magazin címlapján. Szobrász férjétől, akitől több évtizedes együttlét után vált el, három lánya és egy fia született. Számos jótékonysági kezdeményezés részese, többször emelte fel szavát a női egyenjogúság érdekében, s egyike volt azoknak, akik élesen elítélték a színésznőket évtizedeken át zaklató Harvey Weinstein producert. Egy évtizede ösztöndíj létrehozását kezdeményezte a lowelli Massachusetts Egyetemen a kiugró tehetségű angol szakos, illetve matematikushallgatók támogatására, s forgatókönyvíró műhelyt alapított negyven éven felüli nőknek.

Az Oscar- és Golden Globe mellett Emmy-, César-, BAFTA-díjat is őriz, megkapta a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést, az Elnöki Szabadságérmet, a francia Művészeti és Irodalmi Rend parancsnoki fokozatát, csillaga van a hollywoodi Hírességek sétányán, az Amerikai Filmintézet, a Kennedy Center és a Berlinale életműdíjasa, 2023-ban a művészet kategóriában elnyerte az Asztúria hercegnője-díjat. Idén a cannes-i filmfesztiválon tiszteletbeli Arany Pálma díjat vehetett át harmincöt évvel azután, hogy elnyerte a legjobb női alakításért járó díjat a Sikoly a sötétben című filmben nyújtott játékáért.