Híres zeneszerzők és szerelmeik.

Válogatásunkban igyekeztünk olyan híresebb zenei előadókat összeszedni, akiknek a szerelme,  házassága valamilyen módon kitűnik az „átlagos” kapcsolatok közül. Nem kell messzire menni, hogy egy-egy félresiklott viszonyra bukkanjon az ember – ha művészekről van szó, pláne –, azonban az itt felsorolt párok nem emiatt kerültek a listára, több közös vonás is felfedezhető bennük. Nemcsak a hatalmas korkülönbségek egyeznek, de szinte mindegyik házasság esetében ott bujkált vagy az önfeláldozás, vagy a szenvedés: a kétségek, amelyek olykor megakadályozták a boldogságot.

Cosima Liszt és Richard Wagner 

Liszt Ferenc sosem házasodott meg, de született három gyermeke egy korai viszonyából Marie d'Agoult grófnőtől, akivel 1844-ig tartott viharos szerelme. Ebből a kapcsolatból származott Cosima Liszt. A lány Párizsban 1853-ban találkozott először Richard Wagnerrel, aki apja, Liszt Ferenc jó barátja volt, és az ő meghívására látogatott el a családhoz. Cosima viszonya Wagnerrel 1863-ban kezdődött meg, előző férje Bülow – aki Richard Wagner kedvenc karmestere volt – valószínűleg tudott a kapcsolatról, ahogy arról is tudhatott, hogy a harmadik gyermekük nem az övé, hanem Wagneré. Hat éven keresztül elnézte felesége és Richard kapcsolatát, sőt még közös lakást is bérelt, mindent megtett, hogy Cosima boldog lehessen. Cosima és Wagner végül 1870-ben összeházasodhattak. Három gyermekük született: Isolda, Eva és Sigfrid. Richard Wagner híres volt tékozló életéről, így az sem meglepő, hogy nagy szerelmét, Cosimát is megcsalta: 1876-ben viszonyt kezdett Judith Gautier írónővel. Cosima tudott a kapcsolatról, sőt sokáig rettegett is, hogy férje – aki egyébként 24évvel volt idősebb nála – egyszer kísértésbe esik és viszonyt kezd egy másik nővel. Cosima túllendült a félrelépésen, mint ahogy Wagner össze többi hibáján. Egész életét férjének szentelte, amikor pedig Wagner 1883-ban meghalt, kizárólag az ő emlékének élt és egyedüli szellemi örökösének tartotta magát. Cosima 1930-ban halt meg, kilencvenhárom évesen, mindvégig őrizte Richard Wagner örökségét: ő felelt a Wagner által megteremtett Bayreuthi Ünnepi játékokért is, amelyet később fia, Sigfrid irányított. Wagner így jellemezte szerelmüket: „jó, ha minden ötezer évben történik ilyen”.

Bartók Béla és Pásztory Edith

Az ő szerelmi történetük kevésbé kaotikus, mint Cosima és Wagner kapcsolata. Bartók Béla 1909-ben vette el első feleségét, akiről szinte semmit sem lehet tudni. Házasságukból született meg ifj.Bartók Béla. 1923-ban váltak el, szinte egyik napról a másikra, az okot nem lehetett tudni, csak sejteni: a válással szinte egyidőben Bartók elvette egy fiatal tanítványát, Pásztory Dittát. 1924-ben született meg közös gyermekük, Bartók Péter. Első feleségével Bartók jó kapcsolatban maradt egészen haláláig. Második feleségével, Dittával 1938-ban közösen is felléptek, miután a nő sikeresen befejezte tanulmányait férje segítségével, „mentorálásával”. Első fellépésük után kétzongorás hangversenyeket adtak Európában és Amerikában is. Az 1940-es években végül végképp Amerikában költöztek a náci hatalom térnyerése miatt. Bartók Béla 1945-ben vesztette életét leukémiában. Felesége a halála után hazatért Budapestre és zongoraművészként szinte csak Bartók-műveket adott elő. Haláláig, 1982-ig őrizte Bartók szellemi emlékét, sosem házasodott újra.

Kodály Zoltán és Péczely Sarolta

Ha Kodály Zoltán szerelemi élete nem is hajlott tragédiába, de akadt számos érdekes pontja házasságainak. Első felesége – akárcsak Bartók Béla második felesége – a tanítványa volt. Schlesinger Emma azonban csaknem húsz évvel volt idősebb Kodálynál. 1905 és 1906 között volt Kodály tanítványa, és állítólag maga Bartók is udvarolt neki, ám ekkor még Gruber Henrik felesége volt. 1910-ben, miután elvált férjétől, hozzáment Kodály Zoltánhoz, akivel 1958-ban bekövetkezett haláláig élt. Támogatta munkájában, részt vett a népzenegyűjtésben, és számos ballada, valamint népdal szövegét fordította le németre. Zeneszerző volt ő is, főként zongoraműveket alkotott.

Első felesége halála után alig egy évvel, 77 évesen Kodály feleségül vette tanítványát, az akkor 19 esztendős Péczely Saroltát. A Zeneművészeti Főiskola énektanár szakos hallgatója volt Sarolta, ám félbehagyta tanulmányait, amikor hozzáment Kodályhoz. Házasságuk közel tíz évig, Kodály Zoltán 1967-ben bekövetkezett haláláig tartott. Az özvegy Kodály Zoltánné soha többet nem ment férjhez, mai napig őrzi férje szellemi örökségét.