A 2017 januárjában meghirdetett Imre Zoltán Program célja, hogy a magyar táncművészeket olyan lehetőségekhez juttassa, amelyek hozzásegítik őket a pályakezdésükhöz, a pályájukon való előrejutáshoz és a nemzetközi színtérre való kijutásukhoz.fekete_kutya_600x447.png
C.iC ? Gulyás Anna: Fekete kutyaFotó: trafo.hu

 

A táncművészeti kezdeményezésről 2017 februárjában beszélgettünk Pataki Andrással, az NKA Imre Zoltán Program Ideiglenes Kollégiumának vezetőjével, aki még a kidolgozás fázisában elmondta nekünk, miért Imre Zoltán nevét viseli a Program: ?Ez a választás annyira evidens volt, hiszen Imre Zoli végtelenül nyitott és a társművészetekben is rendkívül jártas, és azokat használó alkotó, koreográfus volt. Zongorázott, novellákat írt, kerámiákat készített, Londonban elvégezte a filmakadémiát, tehát nagyon sokszínű művész volt. (?) Mi a mai napig ápoljuk, visszük tovább az örökségét, mi is az ő köpönyegéből bújtunk ki, neki pedig nagyon fontos küldetése volt, hogy a fiatalokat segítse ezen a pályán.?

 

Az Imre Zoltán Program jelenlegi fázisában a pályázat 1-es és 2-es altémájában nyertes művészek mutathatják be alkotásaikat, amihez a MU Színház és a Nemzeti Táncszínház szervezésében a Trafó Kortárs Művészetek Háza és a Várkert Bazár biztosít helyszínt. A 2-es altémában létrehozott előadásokat a budapesti bemutató után négy vidéki és egy határon túli helyszínen is színpadra állítják.

 

Táncbemutatók

  • a Várkert Bazárban mutatkozik be Grecsó Zoltán Dadogó szimfóniája, Szeri Viktor Melinda álma, Katonka Zoltán Enigma című előadása, Újszászi Dorottya I hear you, Gera Anita Image című produkciója, Tókos Attila és ifj. Zsuráfszky Zoltán Közelítés, valamint Halász Gábor Immortel című darabja
  • a Trafó Kortárs Művészetek Házában láthatjuk először C.iC ? Gulyás Anna Fekete kutya, valamint a Ziggurat projekt ? Sarlós Flóra Légszükséglet című alkotását

bemutato_image_dotconsla_original_109600_600x237.png
Gera Anita: ImageFotó: varkertbazar.hu

 

A kezdeményezés kiemelt figyelmet szentel továbbá a táncszínházi nevelési programoknak: életre hívtak egy konferenciasorozatot a terület definiálása és népszerűsítése céljából.

Továbbá Veszprémben, a Tánc Fesztiválján bemutatkoznak a Program keretében született előadások ? Gera Anita Image, Sebestyén Bálint Antigoné, Tókos Attila és ifj. Zsuráfszky Zoltán Közelítés, C.iC ? Gulyás Anna Fekete kutya ? is!


_d0a2474__copy__600x398.png
Pataki AndrásFotó: Csákvári Zsigmond

 

A kollégium vezetője Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója. A kollégium tagja Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója, Nagy Zoltán, a Sín Kulturális Központ igazgatója és Kovács Gerzson Péter, a TranzDanz művészeti vezetője.

 

Az Imre Zoltán Program nyílt pályázati felhívása ITT érhető el.

 

Forrás: Kultúra.hu/MTI