fortepan_256193 R.jpg

Évszázadok ízei, ételek az ínségben

Az MNM KK Magyar Nemzeti Múzeum Élő történelem című programsorozatában megmozdulnak a tárgyak és megszólalnak a régmúlt emberei. A január 23-i alkalmon az étkezésről lesz szó háborúban, ínségben.

Magyar néprajzi lexikon külön szócikket szentel az ínségeledeleknek, amelyeket aszály, árvíz vagy háborús pusztítások idején fogyasztottak az emberek. A legtöbbször a liszt pótlásával próbálkoztak, az opciók pedig kimeríthetetlenek voltak. A feljegyzések szerint Magyarországon az 1500-as években tölgyfalisztből sütöttek kenyeret, az 1700-as évek elején Csíkszéken megőrölték a mogyorórügyet is, a Tisza mellékén pedig sásgyökérből készítettek lepényt. A 19. században moha, szalma, összeőrölt kukoricacsutka, tölgymakk és fűrészpor is került a kenyérbe.

A háborúk idején mindent szaporítani akartak. A lisztet gipszezték, a tarhonyát kavicsozták, a paprikát téglaporozták. A hamis áruk mindenhol megfordultak, a krumplit rosszul mérték, a húsárut „fiatalították”, a kolbászba és a parizerbe lisztet és vizet tettek, az asztalra pedig hamis bor került. Hús hiányában hamis húslevest főztek, hamis velőt készítettek zabból és karfiolból, zsemléből pedig vagdalt szeletet.

Mit lehet tudni a fronton harcoló katonák étkezéséről? Milyen kihívásokat rejtett a háborús időszak a gasztronómiára nézve? Hallgassa meg első kézből, mit tudhatunk a 20. század gasztronómiájáról.

Részletek itt.

Ez is érdekelheti

Éhínségről és ínségételekről

Az éhínség végigkísérte a történelmet. Egy feljegyzés szerint 930 és 1870 közt 107 ínséges év volt Magyarországon, s ezalatt sokszor kényszerült arra az ember, hogy újragondolja, mi ehető és mi nem. Így került az asztalra tölgyfalisztből sült kenyér, sásgyökérből készített lepény vagy akár papsajt.

Erdélyi lakoma Budapesten

Az Egy magyar úr New Yorkból – Kövi Pál és az Erdélyi lakoma című, új időszaki kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban a legendás magyar gasztronómus és üzletember életét és munkásságát tárja a látogatók elé.

Az étkezőkocsitól az Utasellátóig

Van étel, amelyet azért szeretünk, mert emlékeztet valamire. Hiába a Michelin-csillagos koszt, úgyis édesanyánk és nagymamánk főzi a legfinomabbat, és hiába a legszaftosabb hamburger, a vonat étkezőkocsijában felszolgált szendvics néha jobban esik.

Öt gasztrofordulat, amelyre éheztünk

Enni vagy nem enni? Mi kerül a tányérra? Rabok legyünk vagy szabadok? Nagy és mindent felforgató kérdések, amelyek rövidebb vagy hosszabb időre lendítenek egyet a világ kerekén. Lássunk közülük párat, amelyek ma is hatással van a mindennapjainkra.