fbpx

Modena, a bel canto városa

Az olasz zenei projekt hazai premierjét az Olasz Kultúrintézetben tartják szeptember 28-án.

Az esten egy félórás filmvetítéssel kísért bemutatóra kerül sor, amelyet egy koncert követ három előadó – Marily Santoro szoprán, Raffaele Feo tenor, Francesca Pivetta zongoraművész – részvételével.

Az eseményen részt vesz Aldo Sisillo, a modenai Luciano Pavarotti Színház igazgatója és Giuseppe Fausto Modugno, az Istituto Superiore di Studi Musicali Vecchi-Tonelli igazgatója, akik bemutatják a két intézmény tevékenységét, a képzési formákat, a város kulturális életét és a zene, az opera szerelmeseinek nyújtott lehetőségeket.

A projekt a Fondazione di Modena egy 2004-es, operaénekesi mesterképzésével kezdődött, amelyet Luciano Pavarotti, Mirella Freni, Raina Kabaivanska és Leone Magiera tartott. A Teatro Comunale di Modena támogatásával 2016-ban indult képzést a modenai születésű Mirella Freni indította el.  A mesterek között az operavilág neves művészei szerepelnek: Leone Magiera, Mariella Devia, Barbara Frittoli, Chris Merritt és Michele Pertusi.

Marily Santoro, az est egyik fellépője
Forrás: Marily Santoro Facebook-oldala

Modena, köszönhetően zenei hagyományának, mindig is kötelező állomás volt azok számára, akik tökéletesíteni akarták énektudásukat és színpadi jelenlétüket. Mirella Freni és Raina Kabaivanska tanítványai ma elismert művészek. Így jött létre a Modena, a belcanto városa elnevezésű projekt. Célja a fiatal operaénekesek oktatása és szakmai előmenetele, illetve a város zenei működésének, kulturális életének fejlesztése.

A résztvevők már modenai tanulmányaik során lehetőséget kapnak, hogy a Teatro Comunale és az Istituto Vecchi-Tonelli műsorában szereplő operadarabokban fellépjenek. Ahogy hagyomány az is, hogy az énekesiskolák diákjai kipróbálhatják magukat minden évben szeptember 5-én, Luciano Pavarotti halálának évfordulóján, valamint október 12-én, a kiváló tenor születésének emlékére rendezett koncerten.

Nyitókép: Teatro Comunale di Modena, forrás: teatrocomunalemodena.it.

A rovat további cikkei