?A mozi szerelem. A #CinemaHungary ? #MoziASzigeten a legfrissebb magyar filmsikerekkel, a nemzetközi filmfesztiválok kedvenceivel, kultfilmekkel, felújított magyar klasszikusokkal, némafilmekkel és továbbra is pattogatott kukoricával várja a nézőket. A ?Gyere, ülj mellém! Nézzünk magyar filmeket a Szigeten!? mottóval a Magyar Nemzeti Filmalap és a Sziget közös kezdeményezéseként indított vetítéssorozat már negyedszer tűz műsorra magyar filmeket a #CinemaHungary légkondicionált sátrában? ? olvashatjuk a Sziget Fesztivál honlapján, de bevalljuk őszintén, e helyszín és leírás felett mi is sokszor elsiklottunk már; elvonja az ember figyelmét a headlinerek hosszú sora. Ez viszont nagy hiba, ugyanis nemcsak a zenei programok miatt érdemes ellátogatnunk a Szigetre.

5b4dbadaee040_original

 

Kiemelhetnénk a Cirque de Sziget, a Hungarikum falu, a Nagy utcaszínház, a Múzeumi negyed vagy a Sátor határok nélkül programjait, mi azonban most arra szeretnénk rávenni benneteket, hogy ? ha eddig még nem tettétek ? idén mindenképpen üljetek be a Szigetmoziba! Ezen a helyszínen a hagyományokhoz híven most is nagy sikerű magyar filmeket láthattok, mivel ?a Filmalap fő céljainak egyike, hogy visszahódítsa a közönséget a magyar filmekre, és felhívja a figyelmet a mozizásra, mint értékes és emlékezetes közösségi élményre?.

 

Ajánlunk is öt filmet, melyeket semmi esetre sem hagyhattok ki!

 

Habfürdő

Kovásznai György 1979-es rajzfilmje igen különleges alkotás. Nézzük a történetet! Mohay Zsolt kirakatrendező menyasszonya és a délutánra kitűzött esküvő elől Annához, az orvosi felvételire készülő védőnőhöz menekül. A vőlegény döntésképtelen: nem meri vállalni a házassággal járó felelősséget. Kettejük kellemes beszélgetését zavarja meg a menyasszony, Klári érkezése. Hármuk értékrendjének ütközése nem kevés feszültséggel jár?

kovasznaigyorgy
Fotó: arthungry.com

 

Isten hozta, őrnagy úr

Fábri Zoltán 1969-ben rendezte meg Örkény István Tóték című drámájának adaptációját. A főszereplő, Tót Lajos tűzoltóparancsnok, köztiszteletben álló ember, akit felesége és lánya egyaránt istenítenek. Fiuk a fronton van. Egy napon tábori lapon közli, hogy őrnagya betegszabadságát szülei falujában tölti. A család felkészül a vendég fogadására, de arra a testi és lelki terrorra, amely következik, egyikük sem számít.

244
Fotó: port.hu

 

1945

Az időpont 1945. augusztus 12, 11 óra. Titokzatos szállítmányukkal két fekete ruhás, fekete kalapos idegen jelenik meg egy magyar falu vasútállomásán. A falu népe az orosz megszállás árnyékában a jegyző fiának esküvőjére készül, de a menyasszony korábbi vőlegénye is hazatér a hadifogságból. Néhány óra alatt minden megváltozik. Titkok, bűnök, számvetés, szerelem, árulás, szembesítés…

Török Ferenc 1945 című filmje 2017-ben Szántó T. Gábor elbeszéléséből készült, és többek között a Jeruzsálemi Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, valamint a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon is díjat nyert.

LSD_1174_DxO1

 

A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatjátok.

 

Genezis

Bogdán Árpád 2018-as, Genezis című filmjének középpontjában egy roma kisfiú áll, akinek gyerekkora drasztikusan véget ér, amikor egy brutális támadásban elveszíti a családját. A munkájába temetkező sikeres ügyvédnő felettese nyomására elvállalja a rasszista gyilkosságsorozat egyik vádlottjának védelmét. A nyomozás során megismerkedik az ügyben tanúként résztvevő kisfiúval, és ez a találkozás mindkettejük életét gyökeresen megváltoztatja. Egy titokzatos kamaszlány is belekeveredik az ügybe, amikor sötét titkok derülnek ki a szerelméről.

Genezis_IllesiEnikoAnna

 

A Genezis című filmről írt kritikánkat ITT olvashatjátok.

A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatjátok.

 

Lajkó, cigány az űrben

Lengyel Balázs első filmje a 2018-ban elkészült, groteszk humorú fekete komédia, mely a Lajkó, cigány az űrben címet kapta. A történet 1957 elején játszódik, amikor a Nagy Szovjetunió úgy dönt, hogy baráti országai közül Magyarországnak ad esélyt arra, hogy kiválassza a földkerekség első kozmonautáját, aki majd az első ember lehet az űrben. Karmazsin Jenő elvtárs, a Kunmadarasi Vörösiszap Termelőszövetkezet elnöke tudja is, ki lehetne a legmegfelelőbb jelölt a nagy utazásra: Serbán Lajos, azaz Lajkó, ahogy mindenki hívja, már gyermekkora óta betegesen vonzódik a csillagokhoz. Ezt a vonzalmat nem kis részben anyjának köszönheti, aki beavatta a cigány asztrológia rejtelmeibe, és sajnálatos módon, Lajkó egyik rosszul sikerült rakétakísérletének következtében, már nem lehet velük. Lajkó egész életét egyetlen célnak rendeli alá: eljutni az űrbe, és ott bocsánatot kérni anyjától. Versenyen kell először részt vennie ehhez. Közben pedig apja is újra és újra feltűnik, tovább bonyolítva Lajkó kalandjait.

lajko_cigany_az_urben_09

 

A főszereplő édesanyját alakító Papadimitriu Athinával, valamint Pusztai Ferenccel, a film producerével készült interjúnkat ITT olvashatjátok.

 

A részletes program ITT található.

 

Készítette: Tóth Eszter