muforditok1_600x400.png
Áder János és Prőhle Gergely beszélget Kovács Lea horvát műfordítóvalFotó: Szigetváry Zsolt

?Önök segítenek nekünk magyaroknak abban, hogy irodalmunk világirodalmi rangú legyen? ? fogalmazott Áder János. Hozzáfűzte: a külföldi műfordítók munkája révén nem csupán egy-egy szerző munkáját ismerhetik meg a világ olvasói, hanem a magyarok történelméről, szokásairól, hagyományairól, tragédiáiról és dicsőséges pillanatairól is többet tudhatnak meg. Kosztolányi Dezsőt idézve a köztársasági elnök úgy vélte: a fordítás olyan, mint gúzsba kötve táncolni. A jól sikerült fordításban éppen az a zseniális, hogy ebből a kötöttségből semmi nem érződik ? mondta Áder János, aki felidézte azt is: legutóbb 40 éve rendeztek hasonló találkozót Budapesten, Ady Endre születésének centenáriumához kapcsolódva.

 

A meghívott mintegy 100 vendég 26 országból érkezett a Magyar Irodalom Műfordítóinak Találkozójára, Budapestre a Petőfi Irodalmi Múzeumon (PIM) belül működő Magyar Könyv- és Fordítástámogatási Iroda szervezésében. Prőhle Gergely, a PIM főigazgatója a fogadáson kiemelte: Arany János fontosnak tartotta, hogy a világirodalom része legyen a magyar köztudatnak. ?Az ő jegyében járunk el, amikor azt mondjuk, hogy a magyar irodalom része kell legyen a világ köztudatának? ? fűzte hozzá.


mufordito3_600x399.png
Áder János és Paszkál Gilevszki macedón műfordítóFotó: Szigetváry Zsolt

 

A résztvevő műfordítók angoltól kezdve a lengyelen át a törökig 24 különböző nyelvre fordítják a magyar irodalom remekeit, köztük Nádas Péter, Spiró György és Tóth Krisztina köteteit. Az Arany-emlékév keretében rendezett találkozó vasárnap a balatonfüredi Fordítóházba tett kirándulással, majd Nádas Péter és fordítóinak beszélgetésével indult.

 

Előadások és kerekasztal-beszélgetések sorát rendezik meg június 13-án a PIM-ben, de lesz könyvbörze, és a résztvevők megismerkedhetnek a friss magyar szépirodalmi, valamint gyerek- és ifjúság irodalmi kínálattal is ? derül ki a múzeum tájékoztatásából.

 

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt