Megszakítatlan anya címmel látható kiállítás kedden a szentendrei MANK Galériában, ahol hat olyan művész alkotásai láthatóak, akik számára az anyaság és az alkotói lét egyaránt hivatás.

A tárlatot a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára nyitotta meg, aki arra emlékeztetett, hogy az anyaság feladata soha nem ér véget.

Vitályos Eszter úgy fogalmazott, hogy csakis az anya tud úgy kapcsolódni a gyermekéhez, ahogyan egy igazi művész kapcsolódik a szemlélőhöz. Szavak nélkül is érti és érzi, hogy mire vágyik a másik, és megadja neki azt, amire szüksége van. Nem azt adja, amit kér, hanem azt, amire szüksége van. Az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy a kiállítók: Fajgerné Dudás Andrea, Fenyvesi Zsófi, Gergely-Farnos Lilla, Horváth Lóczi Judit, Nádas Eszter és Surányi Nóra nem tudják és nem is akarják maguk mögött hagyni azt a beleérző képességet, amely a művészetüket ennyire kifinomulttá teszi, mert ők is pontosan tudják, hogy a szemlélőnek mire van szüksége. Meg tudják adni és meg tudják mutatni a társadalomnak, hogy mit tegyen ahhoz, hogy jobban érezze magát. Művészetük egyfajta gyógyír, megszakítatlan kapcsolat, megszakítatlan művészet, megszakítatlan anyaság.


65310c1abe794864e88818ef.jpg
Megszakítatlan anya, MANK

Vitályos Eszter, aki egyben a térség országgyűlési képviselője, beszámolt arról is, hogy a MANK Galéria és a vele szoros kapcsolatban lévő Régi Szentendrei Művésztelep olyan értékek tára, amelyeket meg kell őrizni az utókornak, és folyamatban van egy jogszabály-előkészítés, amely védett alkotóközösséggé minősíti az itt található szellemi örökséget.

Sipos Tünde, a tárlat kurátora a megnyitón arról beszélt, hogy a kiállítás arra keres és ad válaszokat, hogy szülőnek és művésznek lenni milyen kihívásokat és milyen kreatív megoldásokat tartogat. A tárlatban számos olyan műalkotás van, amelyet a művészek a gyerekeikkel együtt készítettek, és ebben van a kiállítás ereje. Megjegyezte: a gyerekek szemmagasságában is láthatóak műalkotások azért, hogy ők is részesei legyenek az élménynek, emellett egy festhető babát is elhelyeztek, amelyen keresztül be lehet kapcsolódni a közös alkotásba.

A november 17-ig látható kiállítást számos program kíséri.

Fotók: Csákvári Zsigmond / Kultúra.hu