A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a város forgalmas főutcáján jelennek meg az utcatárlat kisplasztikái, köztük Amerigo Tot, Raffay Béla és Halmos Ferenc alkotásai, miközben a múzeum munkatársai foglalkozással várják az érdeklődőket október 8-án. Hozzátette: a szovjet diktatúra hatását és mindennapjait bemutató kiállítás nyílik a múzeumban október 14-én Kérdések? és Válaszok! címmel az 1956-os, Pesti Srác Alapítvány gondozásában lévő plakátokból. A múzeum tanulmányi raktárában ingyenes tárlatvezetés lesz, a portrék, a csatajelenetek és Nagy Sándor szecessziós hangulatú pasztellképei mellett kortárs Veszprém megyei alkotók munkái is láthatók majd október 18-án. Az őszi szünetben háromnapos táborba várják a gyermekeket, akik tárlatvezetés és játékos foglalkozások keretében ismerkedhetnek a képzőművészettel.

14316750_1153702224668752_2873108259172953097_n
Fotó: Laczkó Dezső Múzeum Facebook-oldala

 

A gasztronómia éve programsorozathoz kapcsolódva a Laczkó Dezső Múzeum egy korokon és társadalmi osztályokon átívelő időszaki kiállítást nyit november 3-án. Az egyik teremben az ételkészítés alapanyagai láthatók majd a tartósítási módszerektől kezdve a klasszikus feldolgozás területéig, a másik teremben pedig az étkezési szokások, az asztali kultúra világába csöppen a látogató. A veszprémi intézmény november közepén a pécsi Janus Pannonius Múzeum Victor Vasarely Múzeumának anyagából rendez tárlatot, a kiállításon az op-art művésznek csaknem 50 alkotása lesz látható.

 

Rejtélyek nyomában Balatonfüreden

Balatonfüred is csatlakozik a múzeumok őszi fesztiválja programsorozathoz ? jelentette be a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezetője. Kositzky Anett elmondta, hogy a látogatók színes pöttyökkel rajzolhatják újra Rippl-Rónai József Piknik a Római Villa kertjében című művének felnagyított másolatát október 12. és 16. között a Vaszary Galéria kertjében. Az érdeklődőket izgalmas feladványok is várják: például egy elcsent gyöngysor nyomába eredhetnek a látogatók, akik képről-képre haladva, egy számzáras bőröndig eljutva fejthetik meg a titkot október 29-én ? közölte az ügyvezető. Ugyanezen a napon szerepjátékkal és logikai feladványokkal leplezhetnek le a látogatók egy elképzelt bűntényt, a részvételhez előzetes regisztráció szükséges ? fűzte hozzá. A kiállítótérben és a környezetében lévő művészeti alkotások, képek, festmények, berendezési tárgyak stílusához illeszkedő, 19. és 20. századi történetek, életképek elevenednek meg a Vaszary Galériában, valamint a reformkorhoz kapcsolódó ügyességi és szellemi feladatokat kapnak a vállalkozó kedvűek Az arany ember című mű alapján a Jókai Mór Emlékházban ugyancsak október 29-én ? közölte Kositzky Anett.

getdata.phprejtely
Rejtély a múzeumban (2015)
Fotó: oszifesztival.hu

 

Kézműves foglalkozások és közönségtalálkozó Tolna megyében

A tolnai megyeszékhelyen két helyszínen rendeznek programokat: a Wosinsky Mór Megyei Múzeum mellett a Vármegyeháza kiállításai is bekapcsolódtak a november elejéig tartó sorozatba. Az intézmény október 4-én a népszerű Pincétől a padlásig elnevezésű rendezvényét folytatja Rejtély a múzeumban címmel, amelyen a gyűjtemény látogatók elől elzárt részével ismerkedhetnek az érdeklődők ? mondta Martonné András Zsuzsa szervező az MTI-nek. A felnőtteknek októberben két városi sétát szerveznek, ezeken Szekszárd köztéri szobrait, illetve kiskápolnáit, keresztjeit mutatják be a múzeum munkatársai. Már most nagy az érdeklődés a Gemencbe október 29-ére hirdetett kirándulás iránt, amelyen a résztvevők erdei vasúttal és gyalog keresik fel a bárányfoki millenniumi pavilon az ártéri erdőt bemutató kiállítását. A magyar tudomány napján, november 3-án a múzeum kutatói tartanak beszámolót az elmúlt évben végzett munkájukról. Az intézmény kézműves foglalkozásain a sárközi bútorok mintájára festhetnek, Márton-napi ludakat, honfoglalás kori tarsolylemezeket készíthetnek óvodások, iskolások. A programokat sajátos nevelési igényű gyerekeknek is ajánlják.

 

Pakson már szeptember 30-án családi programmal kezdődött a fesztiválhoz kapcsolódó rendezvénysorozat. Az Atomenergetikai Múzeumban október 12-én az Elektrotechnikai Múzeum munkatársai tartanak kihelyezett fizika órát a Töltődj fel! ? a villamosság térhódítása című kiállítás keretében. Az atomerőmű területén működő múzeumban október 20-án Teller Ede-sarkot avatnak, ahol a világhírű fizikussal kapcsolatos emléktárgyakat állítanak ki, többek között azt a zongorát, amelyen Pakson járva játszott. Ezt követően, november 8-án közönségtalálkozót is szerveznek, melyre olyan vendégeket hívnak meg, akik fontos szerepet játszottak az atomerőmű történetében ? mondta Enyedi Bernadett, a múzeum munkatársa.

getdata.phpnagyrajz
Nagy Rajzolás (2015)
Fotó: oszifesztival.hu

 

Dombóváron a Helytörténeti Múzeum két programja is ipartörténettel foglalkozik: október 8-án Őri Nándor építőmester bélyeges téglagyűjteményét mutatják be, a gyerekek pedig kipróbálhatják a tégla- és címerkészítést. Emellett november 11-én annak a Spengler családnak a munkásságával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, amelynek már ötödik generációja folytatja a fazekas-kályhás mesterséget. A család bemutató termében tartandó foglalkozáson ifjú Spengler Ferenc bemutatja a kályhakészítés folyamatait és a díszítőmintákat is.

 

Közös rajzolás és mókás anekdoták Fejér megyében

A székesfehérvári Városi Képtár és a Hetedhét Játékmúzeum közös akciójának köszönhetően múzeumpedagógiai foglalkozások speciális változatát viszik el a szakemberek az oktatási intézményekbe. A Fehérvár Szalonban október 7-én nyíló tárlat a városhoz kötődő képző-, ipar- és fotóművészek szabad beadású, szakmai zsűri által válogatott és díjazott alkotásait mutatja be. A Szent István Király Múzeumban október 21-én Sudár Balázs a honfoglalásról tart előadást. Gyógyszerészethez kötődő irodalmi alkotásokkal, gúnyrajzokkal és mókás anekdotákkal bizonyítja be Szima Viktória október 26-i előadása, hogy a híresen precíz patikusoktól sem áll távol a szórakozás. Szintén ezen az estén egy kötetlen beszélgetésre várják a szervezők a fehérvári és Fejér megyei pedagógusokat. A téma a múzeumok és az oktatás szerepe és lehetőségei. ?A lámpás én vagyok? ? Tanárok éjszakája című program november 3-án folytatódik Fehérváron. A 16 éven felülieknek ajánlott FényHatÁS ? TudÁShow programnak szintén a Szent István Király Múzeum ad otthont. A természettudományos kísérleteken bemutatják a festészetben is fontos fény természetét és működését.

getdata.php
Tanárok éjszakája (2015)
Fotó: oszifesztival.hu

 

A Hetedhét Játékmúzeumban november 8-án egy különleges bemutatóra várják a kicsiket és szüleiket, a Moskovszky-gyűjteményben található több tucat minikönyvvel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A gyűjteménynek köszönhetően eredeti nyelven olvashatók Goethe és Schiller versei, Shakespeare Rómeó és Júliája, valamint a Hamlet. A Moskovszky-gyűjtemény minikönyveit Elbe István, az Országos Széchényi Könyvtár művelődéstörténésze mutatja be. A székesfehérvári programok a nagy rajzolással érnek véget november 12-én. A nemzetközi kezdeményezéshez kapcsolódóan közös rajzolásra várják a családokat, baráti társaságokat, alkotni vágyókat. A résztvevők egy közös nagy kép elkészítésében vehetnek majd részt. Az országos kezdeményezéshez a dunaújvárosi Intercisa Múzeum Régészeti leletek a dunaújvárosi járásból című kiállítással csatlakozott. A tárlat fényképeken keresztül mutatja be a dunaújvárosi járás területéről előkerült régészeti leleteket, az újkőkortól a 18. századig. A programsorozat folytatásaként november 12-én ismeretterjesztő előadásokkal, őszies hangulatú kézműves programokkal és Márton-napi hagyományokra épülő foglalkozásokkal várják a látogatókat.

Forrás: MTI