Egy város, egy este, egy karszalag: Szentendre múzeumai idén is együtt csatlakoznak a nyár legnépszerűbb kulturális eseményéhez. A Skanzenben a tánc és az élő történelem világában, a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) intézményeiben pedig a kreatív workshopok forgatagában kalandozhatnak az érdeklődők.

Fotó: Kaiser Erika
Fotó: Kaiser Erika

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum június 22-re, a Múzeumok Éjszakájára tervezett programjainak központi eleme a tánc, amelynek nemcsak a hagyományos falusi közösségek életében betöltött szerepét mutatják be a rendezvények, hanem korszakok és műfajok között átívelő varázsát is. Ezen az estén nyílik meg a múzeum A tánc mint élő örökség Európában című kiállítása, nem sokkal később pedig a színpadi programok is elindulnak az Erdély épületegyüttes főterén. A Kortárs&Balett Tánccsoport kortrárs előadása után a néptáncok veszik át a „szót”. A – többek között – kalotaszegi, mezőségi, széki és székelyföldi táncfantáziákat tömörítő produkciók mellett aktív szórakozást kínálnak a különböző táncházak, de a Lévai-féle élménypedagógiával is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A tánc mellett más művészeti területek is beköltöznek ezen az éjszakán a Skanzen Erdély épületegyüttesébe. A Korzó Kávéházban Grecsó Krisztián íróval beszélgethetnek a látogatók, lesz fényfestés erdélyi motívumokkal és Korniss Péter táncképeivel, az Erdély faluban pedig a budapesti graffiti szubkultúra egyik első alkotója, a Nikon Laciként ismert Brunszkó László készít táncos témájú graffitit. Tűzugrással és szerelmi jóslással is készül az intézmény, hiszen a nyári napfordulóhoz kapcsolódó Szent Iván-éj számos pogány népi hiedelmet és rítust olvasztott magába.

Nem maradhatnak el a kézműves foglalkozások sem, amelyek során készíthetünk táncrendet, citerát, pártát és kalárist. Az óránként vezetett tematikus séták során pedig a századforduló szerelmi és táncéletével, szépség- és divatvilágával ismerkedhetnek az érdeklődők. A nyár leghosszabb éjszakáján a Skanzen éjfélig tart nyitva.

Délután indul a Ferenczy Múzeumi Centrum programsora a Kmetty Múzeumban, ahol Mácsai János zenetörténész vezet végig Barcsay Jenő: A formák ritmusa című kiállításán. A Finom életekA gyűjtemény diákszemmel című kiállításhoz kapcsolódva kreatív workshop várja a látogatókat: szappanból emlékmű, ropiból konstruktivista szobor, káposztából absztrakt festmény készül. Hét órától a MűvészetMalomban Galambos Péter színművész tolmácsolásában képekhez társított, ritkán hallható önéletrajzi írások, korabeli méltatások segítségével ismerhetjük meg az Európai Iskola művészeit. A produkcióval párhuzamosan izgalmas múzeumséta indul Nagy Luca meseterapeuta vezetésével – öt helyszínnel, a séta végén pezsgős koccintással.

A Ferenczy Múzeumban, a Takarékos módi című kiállításban este újragondolt régi játékokat – gombfocit, papírgyöngykészítést, fonaljátékot – próbálhatunk ki, és ugyanitt Sz. Tóth Judit kurátor tart tárlatvezetést. A Vajda Múzeumban Vincze Ottó képzőművész Vajda Lajos Szentendréjét mutatja be, a templomdombi Czóbel Múzeumban a Paletták – Czóbel Béla párizsi és magyarországi kapcsolatai című kiállításon pedig az Édeni Csokibolt alkoholos bon-bon fantáziáit kóstolhatjuk meg, amelyeket Czóbel, Picasso, Rippl-Rónai, Kernstok, Chagall és Renoir munkái inspiráltak.