Egy hónap múlva, június 22-én, szombaton érkezik az idei Múzeumok Éjszakája több mint négyszáz helyszínen több ezer programmal. Az esemény nagykövete Csőre Gábor Jászai Mari-díjas színművész, kiemelt városa pedig Székesfehérvár.

Csőre Gábor. Kép forrása: Múzeumok Éjszakája
Csőre Gábor. Kép forrása: Múzeumok Éjszakája

Javában készülnek országszerte a múzeumok és kiállítóterek az év leggrandiózusabb kulturális fesztiváljára, amikor egyetlen este alatt több száz helyszínen több ezer programmal várják az érdeklődőket: koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, valamint családi és gyermekprogramokkal.

A korábbi hagyományokat követve a Múzeumok Éjszakája nagykövetének idén is olyan embert kértek fel a szervezők, aki saját területén kiemelkedő tevékenységével vált ismertté és elismertté: 2024-ben Csőre Gábor Jászai Mari-díjas színművész vállalta a pozíciót. A rendezvény ez évi kiemelt helyszíne Székesfehérvár. Az egykori főváros és királyi székhely, amely hazánkban ötszáz éven át volt kizárólagos koronázóváros, ezer év történelméről mesél. Különösen ezen az éjszakán, hiszen Székesfehérvár múzeumai és közgyűjteményei mintegy húsz helyszínen számtalan izgalmas programmal készülnek.

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum valamennyi kiállítóhelyén izgalmas tárlatokkal és programokkal várja az érdeklődőket. A Csók István Képtár elismert művészek segítségével a kínai szellemi és kulturális örökség létrejöttét, valamint a nyugati civilizációra gyakorolt hatását mutatja be olyan tradicionális művészeti formákon keresztül, mint a kalligráfia vagy a kelmefestés. A palotavárosi kiállítóhely néprajzi tárlata mellett tűzzománcworkshopot tart kicsiknek és nagyoknak, a Városi Képtárban pedig egy alkotófoglalkozás keretében kelnek életre a Deák Gyűjtemény Freskós Termében élő különleges lények. Itt később – az asztaltáncoltatást követően – a Makám Quartet koncertje várja a közönséget. Emellett városszerte rendhagyó tárlatvezetések, alkotó foglalkozások, hagyományőrző programok, filmvetítések, koncertek, táncház és színdarabok, valamint családi és gyermekprogramok várják az érdeklődőket a királyok városában.

A rendezvény idei témája – kapcsolódva a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnoksághoz – a gólpassz. Ahogy a gólpasszokat adókat és góllövőket, úgy a művészeti irányzatok előfutárait és legnagyobb alkotóit is közösen ünnepelhetjük ezen az estén. A tematika kapcsán számos izgalmas kísérőprogrammal készülnek a részt vevő intézmények.

Az esemény honlapján június elejétől lesz elérhető a részletes programlista.