A Múzeumok Éjszakája székesfehérvári jegybevételét a szervezők a Regőczi Alapítvány, ezáltal a Covid-árvák megsegítésére ajánlják fel – hangsúlyozta Hankó Balázs leendő kultúráért és innovációért felelős miniszter szombaton Székesfehérváron, a Múzeumok Éjszakája egyik idei kiemelt helyszínén.

Fényfestés a Vörösmarty Mihály Könyvtár épületén a Múzeumok éjszakája székesfehérvári rendezvényén 2024. június 22-én.
Fotó: Lakatos Péter / MTI
Fényfestés a Vörösmarty Mihály Könyvtár épületén a Múzeumok Éjszakája székesfehérvári rendezvényén. Fotó: MTI/Lakatos Péter

Hankó Balázs is bekapcsolódott a Múzeumok Éjszakája egyik székesfehérvári programjába, amelyen Cser-Palkovics András polgármester és Kulcsárné Németh Mariann idegenvezető kalauzolta végig az érdeklődőket az egykori magyar koronázóváros városházájának történelmi jelentőségű épületében.

A vezetést követően Hankó Balázs hangsúlyozta, hogy a magyar kultúrát vonzóvá és mindenki számára elérhetővé kell tenni. Hozzátette: egykori koronázóvárosként Székesfehérvárnak „kristályosodási pontnak” kell lennie a kultúra vonzóvá tételében.

Emlékeztetett arra, hogy a Múzeumok Éjszakája programsorozat idén már huszonkettedik alkalommal valósul meg, 460 helyszín és 2800 program várta az érdeklődőket országszerte. Hankó Balázs felidézte, hogy tavaly 380 ezren vettek részt a Múzeumok Éjszakáján, közülük 11 ezren éppen Székesfehérváron.

DLAPE20240622116.jpg
Lehrner Zsolt alpolgármester, Hankó Balázs leendő kultúráért és innovációért felelős miniszter, Cser-Palkovics András polgármester és Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum igazgatója a Múzeumok Éjszakája székesfehérvári megnyitója után. Fotó: MTI/Lakatos Péter

Cser-Palkovics András polgármester megtisztelőnek nevezte, hogy az országos kulturális programsorozatnak idén Székesfehérvár az egyik fővárosa, és hogy központi helyszínként bemutathatják a város történelmi és kulturális értékeit. A Múzeumok Éjszakája minden évben, az idei esztendőben pedig különösen is óriási ünnepe a kultúrának  – fogalmazott a városvezető.

Székesfehérváron idén 15 helyszínen 50 program várta a látogatókat.