Az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvényére eddig közel 450 intézmény mintegy 2500 programmal regisztrált. A nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvégén, június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján újra színes programkínálattal várják majd az érdeklődőket.

Római temetési szertartás a BTM Aquincumi Múzeum és Régészeti Parkban. Fotó: Szilágyi Nóra / BTM Aquincumi Múzeum
Római temetési szertartás a BTM Aquincumi Múzeum és Régészeti Parkban. Fotó: Szilágyi Nóra / BTM Aquincumi Múzeum

Az idei kiemelt tematika – a foci Eb-re is reflektálva – a gólpassz, amely kulturális értelemben a nagy alkotók nagy elődeire utal. Idei újítás, hogy a rendezvénynek két kiemelt helyszíne is lesz: Székesfehérvár és Esztergom, ahol számos múzeum és kiállítóhely készül fantasztikus programokkal a Múzeumok Éjszakájára – mondta Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

A Múzeumok Éjszakája az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális programja. Idén közel 450 közgyűjtemény mintegy 2500 programmal készül  június 22-re. A Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombaton egész este tárlatvezetésekkel, koncertekkel, filmvetítésekkel, interaktív eseményekkel, workshopokkal, családi- és gyermekprogramokkal, valamint egyéb meglepetésekkel várják az érdeklődőket. A szervezők abban bíznak, hogy idén a látogatók száma eléri vagy akár meg is haladja a tavalyi rekordszámú, közel 380 ezres számot.

Az idei tematika: gólpassz

NM_Múzéj fotó InczeLászló.jpg
Múzeumok Éjszakája a Néprajzi Múzeumban. Fotó: Incze László

Az idei nyár egyik legdivatosabb témája a labdarúgó-Európa-bajnokság – ez a Múzeumok Éjszakája szervezőit is megihlette, akik remélik, senki nem hagyja ki a június 22-i kulturális ziccert. A választott tematika a csapatjáték fontoságára hívja fel a figyelmet, hiszen a győztes passzt adókról épp olyan fontos beszélni, mint magukról a góllövőkről. Nem nehéz belátni, hogy a kulturális értékek is „gólpasszok” sorozatának eredményei: ennek fényében a 22-i rendezvény az előfutárokra irányítja a reflektorfényt, akik nélkül ma talán nem ünnepelhetnénk a művészeti irányzatok legnagyobb alkotóit. A résztvevő intézmények számos, a választott témába illeszkedő kísérőprogrammal készülnek – a sajtótájékoztatónak otthont adó Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum például focis játszóházzal várja az érkezőket az állandó és időszaki kiállításaikban tartott tárlatvezetések, valamint a gasztronómiai élményt jelentő programok mellett.

A Múzeumok Éjszakája nem titkolt szándéka, hogy azoknak is felkeltse az érdeklődését a közgyűjtemények, kiállítóhelyek iránt, akik nem vagy csak ritkán járnak múzeumba. A kiemelt tematika különleges kapcsolódási pontot teremt a múzeumok között, és egy új perspektívából segít rávilágítani a gyűjteményekre.

A Múzeumok Éjszakája idei nagykövete Csőre Gábor

2024-ben Csőre Gábor népszerűsíti a rendezvénysorozatot jószolgálati nagykövetként. A színművészt színházi, filmes és televíziós sikerei mellett minőségi szinkronjai és igényes ismeretterjesztő műsorai tették közismertté Magyarországon. Örömmel vállalta a feladatot, hiszen a tudományos és történelmi témák mellett szívügye a művészeti, kulturális alkotások, érdekességek bemutatása. Külön örömmel fogadta az idei, a 2024-es Eb-hez kapcsolódó tematika hírét, mivel úgy véli, a kultúra nem mehet el a környező világ történései mellett, és kötelessége, hogy reflektáljon az aktualitásokra. A gólpassz véleménye szerint trendi, sőt szexi választás.

A színművész idén tavasszal számos tárlatvezetésen és több interaktív programon vett részt azért, hogy a Múzeumok Éjszakájáig saját élményeiről beszámolva ajánlhassa a rendezvénysorozatot. Kedvcsináló kisfilmjei a Múzeumok Éjszakája közösségimédia-felületein (Facebook és Instagram) láthatóak. A sajtótájékoztatón elmesélt néhány humoros anekdotát is a forgatásokról: a résztvevők például megtudhatták, hogy a régi korok emberei fenékpipát használtak a betegek újraélesztésére – a módszer sikerességét mutatja, hogy a kórházakból igen gyorsan egy múzeum polcára került az eszköz.

Csőre Gáborral nemrég beszélgettünk a nagyköveti szerep kapcsán. Interjúnkból az is kiderül, a színész melyik múzeumban éjszakázna szívesen, illetve milyen helyszíneket venne célba június 22-én.

Idén két kiemelt helyszínnel is készülnek a szervezők

Újszerű kezdeményezés, hogy idén nem egy, hanem két kiemelt helyszínt választott a rendezvénysorozat: Székesfehérvár mellett Esztergom is lázasan készül június 22-re, hogy élménydús estét kínáljon a látogatóknak.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere hangsúlyozta, hogy a kiemelt helyszínek történelmi, ugyanakkor ma is élő, alkotó és fejlődő települések. Izgalmas, hogy Esztergom és Székesfehérvár testvérvárosok, így a Múzeumok Éjszakája nem az egyetlen kapocs köztük. A nyári kultúradózishoz egy közös, kínai témájú tárlattal is hozzájárulnak.

Cser-Palkovics emellett elmondta, hogy a város szinte valamennyi intézménye képviselteti magát a rendezvényen – ezek közül a Szent István Király Múzeum kiállítóhelyeit emelte ki, de a Városi Képtár alkotó foglalkozásaira, valamint a Fekete Sas Patikamúzeum tárlatvezetéseire is érdemes ellátogatni.

Esztergom Magyarország első városa, ez lehetőség és felelősség is. A település 13 – valamint egy országhatáron átívelő összefogás eredményeként egy párkányi – helyszínen 65 programmal várja az érdeklődőket, derült ki Szekér Zoltán, a Visit Esztergom ügyvezetője kedvcsinálójából. A Főszékesegyházi Kincstár állandó és aktuális időszaki kiállítása mellett előadásokkal, orgonakoncerttel, tárlatvezetésekkel készül a látogatók számára, akik akár őstulkokkal, sárkányokkal és egyszarvúakkal is találkozhatnak. Interaktív nyomozós játékkal várnak mindenkit az esztergomi Vármúzeumban, a Duna Múzeum pedig tudományos show-val, zenés műsorokkal, képes útibeszámolóval és alkotósarokkal készül. A kisebbeket gyermekprogramok, a nagyobbakat a Fröccsterasz várja ezen az estén. Szekér külön felhívta a figyelmet IV. Károly koronázási trónszékének bemutatására a Keresztény Múzeumban, amely programra fontos történelmi-vallási pillanatként utalt.

A rendezvény végén dr. Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója köszönetet mondott a program szervezőinek és támogatóinak. A sajtótájékoztatót a Hungari Dzsebedzsi Kulturális Hagyományőrző és Sportegyesület török kávékóstolója zárta.

További információ és részletes program a www.muzej.hu oldalán található, ahol helyszín, időpont és programtípus szerint is kereshetőek a Múzeumok Éjszakája rendezvényei. A tájékozódást a Muzej Event@Hand elnevezésű, ingyenesen letölthető mobilalkalmazás is segíti. Emellett érdemes követni az esemény Facebook- és Instagram-oldalát, hiszen a szervezők a rendezvényig hátralévő időszakban érdekességekkel, információkkal és értékes nyereményekkel kecsegtető játékokkal is készülnek.

A Múzeumok Éjszakája fő szervezője a Kulturális és Innovációs Minisztérium, kiemelt médiapartnere az M5 és a Kossuth Rádió, támogatója a BKK és a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal, szakmai partnere a SZTAKI.