Egymilliárd forintos keretösszegből segíti a kormány országszerte mintegy száz együttes 456 muzsikusának négyhavi vendéglátóhelyi foglalkoztatását a Muzsikáló Magyarország 2024 programon keresztül, amely a Dankó Pista-emléknapon, június 15-én nagyszabású nyitórendezvénnyel kezdődik Budapesten.

Budapest, 2014. szeptember 28.
Lakatos Miklós prímás játszik az I. Kárpát-Medencei Cigányprímások és Zenekarok Fesztiválján a budapesti Vörösmarty téren 2014. szeptember 28-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Lakatos Miklós prímás. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A Muzsikáló Magyarország 2024 programnak köszönhetően összesen 97, 4–6 fős, vonósokból, klarinétosból és cimbalmosból álló cigányzenekar játszhat négy hónapon keresztül a programmal együttműködő vendéglátóhelyeken. A támogatáson keresztül a kormány átvállalja a heti négy nap, napi háromórás éttermi élőzene költségét a vendéglátóhelyektől – tájékoztatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-t szerdán.

A tájékoztató idézi Könnyid Lászlót, az MTÜ vezérigazgatóját, aki szerint az élő zene varázsát a vendégek szívesen osztják meg ismerőseikkel személyesen vagy online, így a cigányzenekarok sikeresen növelhetik a vendégek számát, ezáltal pedig a vendéglátóhelyek bevételét is. „A Dankó Pista-emléknapon – a program nyitányaként – ezek a zenekarok a főváros számos pontján, közel nyolcvan étterem, kávézó és cukrászda teraszán elevenítik fel azt a kort, amikor a vendéglátást még muzsikaszó kísérte hazánkban” – emelte ki a vezérigazgató.

Az április végén közzétett felhívásra az ország számos pontjáról jelentkeztek a zenekarvezetők. A szakmai zsűri döntése alapján 97 prímás, 45 hegedűs, 60 brácsás, 8 csellós, 73 nagybőgős, 19 klarinétos és 58 cimbalmos vehet részt az országos programban. Lakatos Miklós prímás, a szakmai zsűri tagja azt mondta, a jelentkezők elbírálásánál figyelembe vették a zenészek közötti összhangot, a szólisták virtuozitását és az együttesek zenei tisztaságát, repertoárját. Az is döntő szempont volt, hogy a hangszerek összetétele megegyezzen a hagyományosan, a cigányzenekarokra jellemző hangszerek típusával és számával.

A következő hónapokban a program részeként a zenekarok közül 58 muzsikál majd a fővárosban, 39 pedig vidéken. Pest vármegyében 13, Hevesben 5, Borsod-Abaúj-Zemplénben 4, míg Csongrád-Csanádban 3 együttes nyert még támogatást. Nógrád, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Zala és Komárom-Esztergom vármegyék kettő-kettő, míg Vas, Veszprém, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok egy-egy zenekara zenél a programban. A beadott pályázati lapok alapján a legidősebb zenész a nyolcvanas éveiben jár, míg a legfiatalabb muzsikus alig húszéves.

A Muzsikáló Magyarországhoz csatlakozott vendéglátóhelyek többsége fővárosi, illetve Pest vármegyei, de számos étteremből, bisztróból, kávéházból szűrődik majd ki cigányzene a támogatásnak köszönhetően Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is. A program nyitórendezvénye június 15-én lesz Budapesten a maga korában világhírű prímás születésnapjához igazított Dankó Pista-emléknapon. A cigánymuzsikusok repertoárján Dankó Pista híres nótái mellett felcsendülnek klasszikuszenei átiratok, opera- és operettrészletek, filmzenék és klasszikus slágerek is.

További információ és részletes program itt.