Májustól változatos helyszíneken kulturális, gasztronómiai és sportprogramok várják idén is a látogatókat hazánk legnagyobb tava körül. Veszprémtől Keszthelyig, utcazenétől Balaton-átúszásig kicsik és nagyok is találhatnak kedvükre való programot.

Tihany, Balaton Fotó: Shutterstock / StockLite
Fotó: Shutterstock / StockLite

A siófoki Plázson már a pünkösdi hosszú hétvégén nyílik a szezon. A 2024-es idényben több mint 35 koncerttel, megújult nagyszínpaddal várja a bulizókat a Balaton déli partjának szórakozóhelye. Május 17–20. között családi és szabadidős programokkal készülnek a Siófoki Nagystrandon, este pedig ingyenes koncerteket tartanak.

Május 25-én a balatonboglári Be Massive Horizon szabadtéri bulijával folytatódik az előszezon, majd május 31. és június 2. között Zamárdiban a ZamJam ingyenes rendezvényei várják a látogatókat jazzkoncertekkel és kertmozival, panorámás tűzijátékkal.

Júniusban sem maradnak program nélkül a művészetek szerelmesei. A Balaton Piknik utazófesztivál ezúttal Tihanyba érkezik. Napközben bemutatják a város ismert és rejtett kincseit, éttermeit, kávézóit, szombaton és vasárnap pedig piac, kortárs művészek pop-up tárlatai várják a látogatókat. Esténként a hely hangulatához illő zenekarok adnak koncertet.

A Kultkikötő Balatonszárszótól Alsóörsön át Balatonföldvárig egész nyáron át gondoskodik a tó körüli kulturális eseményekről. A hónap utolsó hétvégéjén pedig a 6. Bondoró Nemzetközi Utcaszínház Fesztiválon vehetnek részt a Balatonalmádiba látogatók.

A nyár többi hónapjában is sokszínű kulturális programok között válogathatnak az érdeklődők: a VeszprémFest, a Művészetek Völgye, a Margófeszt, a Veszprémi Utcazene Fesztivál és a Paloznaki Jazzpiknik is változatos zenei felhozatallal és több ezer művészeti eseménnyel invitálja a látogatókat. 

A mozgáskedvelőknek július közepe tartogat izgalmas eseményeket az 56. Kékszalag vitorlásversennyel és a Balaton-átúszással. Akiket viszont a dallamok vezetnek, a Balaton Soundon és a B my Lake fesztiválon is találhatnak ízlésüknek megfelelő előadókat. Új helyszínként megjelenik a Peter’s Terasz és a Balaturné nevű, öt helyszínes, biciklis koncertsorozat a Bagossy Brothers Company szervezésében. A keményebb műfajok rajongóit Alsóörsön a Tábor Fesztivál, míg a borrajongó természetbarátokat a Szent György-hegy várja. A nyarat a Strand Fesztivál magyar és külföldi előadókkal, cirkusztematikával zárja.