Négy ország négy űrhajósa indult el szombaton a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontból a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a SpaceX űrhajójával.

Az űrkapszula, amelyben az asztronauták utaznak, vasárnap éri el a Föld körüli pályán keringő űrállomást. A négy űrhajós – a NASA asztronautája mellett egy dán, egy japán és egy orosz – az űrállomáson március óta tartózkodókat váltja.

Az űrhajó parancsnoka Jasmin Moghbeli, az amerikai haditengerészet pilótája, akinek ez az első űrutazása. Mint mondta, a legénység összetétele jól demonstrálja, „mit tudunk csinálni, ha harmonikusan együtt dolgozunk”. A nemzetközi együttműködés fontosságát hangsúlyozta az űrhajó indulása előtt Josef Aschbacher, az Európai Űrügynökség (ESA) igazgatója is.

A hathónapos küldetés tagjai között van a dán Andreas Morgensen, az ESA űrhajósa, valamint a japán Furukava Szatosi és az orosz Konsztantyin Boriszov is. A mérnöki végzettségű Morgensen, aki korábban olajfúró tornyokon dolgozott a nyugat-afrikai partoknál, elmondta, hogy valószínűleg részben e miatt választották őt az első dán űrhajósnak, mivel a jövőben az űrben is szükség lehet ilyen irányú tapasztalatra. Furukava korábban sebész volt, neki is ez lesz a második küldetése az űrállomáson, akárcsak Morgensennek. Boriszov üzleti tanulmányai után a mérnöki tanulmányok felé fordult. Búváriskolája van Moszkvában, és bíróként dolgozik a palack nélküli merülés sportágban.

Az űrhajó indítását korábban egy nappal elhalasztották, hogy újból ellenőrizhessék az űrkapszula létfenntartó rendszerét.

Szeptember közepén Kazahsztánból indul a Nemzetközi Űrállomásra további legénység: a NASA egy asztronautája és két orosz űrhajós.

Fotó: Gregg Newton / AFP