Az együttes fennállásának 55. évfordulójához kapcsolódó programok egyikeként június 27–30. között 44. alkalommal rendezik meg a Kaláka Fesztivált, amelynek idén is Eger ad otthont – közölte a program művészeti vezetője, Gryllus Dániel az esemény keddi, beharangozó sajtótájékoztatóján.

Szalóki Ági és zenekara koncertje a 40. Kaláka Fesztiválon Egerben 2019. június 28-án. Fotó: Komka Péter / MTI
Szalóki Ági és zenekara koncertje a 40. Kaláka Fesztiválon Egerben 2019. június 28-án. Fotó: Komka Péter / MTI

Gryllus Dániel, a Kaláka együttes alapító tagja elmondta: ezúttal is az Érsekkert lesz a hagyományosan a folk műfaj színes palettáját felvonultató seregszemle fő helyszíne. A fesztiválnyitó verskoncertnek azonban a Gárdonyi Géza Színház ad otthont június 27-én este. A Hangol már a zenekar című előadáson a házigazda együttes mellett fellép a Szélkiáltó és a Miskolci Szimfonikus Zenekar is.

Másnap ugyancsak külső helyszínen, az egri Uránia Moziban közönségtalálkozóval egybekötött vetítésen láthatják az érdeklődők a Kaláka – a Kárpátoktól a Karib-tengerig című filmet, amelyet fotókiállítás-megnyitó előz meg, és zenés városi séta követ – közölte.

A Bródy Sándor Könyvtár ezt követően Kaláka versnyomozók a nagypréposti palotában címmel rendez kísérőprogramot, míg június 29-én a Fájdalmas anya plébániatemplomban tartják a Lackfi János költővel közösen készített albumukat bemutató, Itt járt a Földön című előadást.

Gryllus Dániel szavai szerint a fesztivál idején az Érsekkertben a folkegyüttesek és -előadók színe-java szórakoztatja a közönséget. A Kalákán kívül fellép többek között Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, a Kacsó Hangával kiegészülő Muzsikás, Pál István Szalonna és bandája, valamint a Kerekes Band.

Gryllus Dániel hangsúlyozta, hogy ezúttal is kiemelten figyelnek a gyerekekre: a kifejezetten rájuk szabott Gyerekfesztiválon szombat és vasárnap délelőtt nekik szóló koncertek, interaktív programok, kézműves foglalkozások, bábszínházi előadás és játszóházak várják őket.

Újra megrendezik a tavaly debütált ÖkoKaláka blokkot is, amely a környezetvédelem, a környezeti nevelés és a fenntarthatóság jegyében zajló ingyenes kísérőprogramja lesz a fesztiválnak.