fbpx

„Nehéz egyszerre közel engedni és távol is tartani” – Kortárs svéd drámával kezdi évadát a kolozsvári színház

Lars Norén svéd drámaíró Démonok című darabját mutatja be elsőként a 2023–2024-es évadban a Kolozsvári Állami Magyar Színház a portugál Nuno Cardoso rendezésében.

A Démonok premierje október 19-én lesz, a kolozsvári közönség első alkalommal láthat Lars Norén-művet a színpadon. Mellette másik öt bemutatót és egy fesztivált is terveznek, ahol az Európai Színházi Unió (UTE) tagszínházai lépnek fel – ismertette a terveket a hétfői sajtótájékoztatón Tompa Gábor igazgató.

Roldy Harrys koreográfus a Kolozsvári Állami Magyar Színház 2023/2024-es évadát ismertető sajtótájékoztatón 2023. október 2-án.

A Démonok című előadás díszlettervezője F. Ribeiro, zeneszerzője Micha Mendel, koreográfusa pedig Roldy Harrys lesz. A szereposztásban Imre Évát, Pethő Anikót, Bodolai Balázst és Szűcs Ervint láthatjuk. A színészeknek nem karaktereket kell eljátszaniuk, hanem olyan problémákat és érzéseket kell színre vinniük, amelyeket valamilyen formában mindannyian megtapasztaltunk már. Mint elmondták, épp ez teszi embertpróbálóvá a játékot, hiszen nehéz mindezt egyszerre közel engedni és távol tartani maguktól.

Nuno Cardoso rendező, a portói nemzeti színház művészeti igazgatója elmondta: azért döntött a négyszereplős Démonok mellett, mivel korábban főleg nagyprodukciókat rendezett, így intimebb előadásra vágyott. Ugyanazon generáció tagjaként ugyanazok a problémák érdeklik, mint Norént, akivel már dolgozott együtt. Elmondta, mivel jogot végzett és politikusnak készült, színházi emberként is érdekli a társadalom helyzete, leginkább az a kettősség foglalkoztatja, hogyan lehet egyszerre nagyon jó és nagyon rossz az emberiség.

A kolozsvári próbafolyamatról elmondta: számos nyelv ismerőjeként újdonság számára, hogy nem érti a nyelvet, amelyen a színészek beszélnek, így rájuk kell bíznia magát, nem kontrollálhat mindent. Cardoso szerint kockázatos ilyen kortárs és erős történetet színre vinni, de mint fogalmazott, nem a siker a cél, hanem az, hogy elmesélje a történetet.

Lars Norén Démonok című előadása mellett színpadra kerül még Andersen meséje nyomán, Tasnádi-Sáhy Péter adaptációjában a Fülemüle, melyet Traian Savinescu rendez. Friedrich Schiller Stuart Mária című darabját Diego de Brea, Albert Camus A félreértés című művét Mihai Măniuțu, Jon Fosse I am the wind darabját Tompa Gábor rendezi. Nyár elején ifj. Vidnyánszky Attila legújabb rendezése is megtekinthető lesz. A tervek szerint vagy Hamvas Béla Karneválját viszi színre, vagy a teátrum egykori direktoráról, a kolozsvári filmgyártás úttörőjéről, Janovics Jenőről készít előadást.

Az új bemutatók mellett az elmúlt évadok közkedvelt előadásait is műsoron tartja a társulat, így az Ifjú barbárokat is, amelyet a tavalyi évad legjobb színházi előadásának díjára is jelöltek, és amelyért Imre Éva megkapta a legjobb női főszereplőnek járó díjat.

Imre Évával készült interjúnk itt olvasható.

Három új taggal bővült a színház társulata. Tompa Gábor bemutatta Daradics Hanna, Pánczél Lilla és András Gedeon színművészeket, mondván, örömmel frissül és újul a közösségük. A fiatalok a Fülemüle című előadásban mutatkoznak be a kolozsvári közönségnek.

Az évadban fesztivált is terveznek HTC230/Studio15/UTEFest20 címmel annak apropóján, hogy 230 éves a kolozsvári magyar nyelvű színjátszás, 15 éves a színház stúdiója, és 20 éves az Európai Színházi Unió fesztiválja, az UTEFest. A november 4–19. között zajló fesztiválon a tervek szerint a tagszínházak 11 előadását láthatjuk, így az Észak-Görögország Nemzeti Színháza, a Prágai Városi Színház, a szolnoki Szigligeti Színház, a Luxemburgi Nemzeti Színház, a Szlovén Nemzeti Drámai Színház, a krakkói Helena Modrzejewska Nemzeti Színház, a római Teatro di Roma színház, a szófiai Sfumato Theatre Laboratory, a portói São João Nemzeti Színház és a Jugoszláv Drámai Színház produkcióit a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásai mellett. Részletes terveket később közölnek, mivel még nem biztosított a teljes finanszírozás.

Tompa Gábor

Tompa Gábor elmondta, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) bukaresti kormányból való kiszorításával elakadt a színház felújítási terve, így a teljes évadot lefedő művészeti tervekkel készültek.

Fotók: Kiss Gábor / MTI

A rovat további cikkei