fbpx

Nemzetközi és hazai kiállításokkal indítja a tavaszt a Művészetek Háza

Az Európa Kulturális Fővárosa program hatására fennállásának eddigi legaktívabb időszakát éli a Művészetek Háza Veszprémben.

Az április Géczi János immu Pets című önálló kiállításával nyílik, ahol az alkotó az elmúlt évtized során készült dekollázsai lesznek láthatóak. Géczi később verseivel és a Forte Társulattal is vendégeskedik majd a Művészetek Házában.

A női szerepek a művészetben egész évben fontos témája az intézménynek. Januárban a Vass László Gyűjtemény női alkotói mutatkozhattak be a Strukturális harmóniák kiállításon, ezúttal újabb két tárlat foglalkozik a témával.

Április 15-től lesz megtekinthető a Folyékony időszeletek kiállítás, amelyet a Magyar Nemzeti Bank kortárs művészeti gyűjteményében szereplő női művészek munkáiból állítanak össze. A banki kollekcióban a neoavantgárd mesterei mellett a legfiatalabb művészgeneráció is képviselteti magát. A szintén április 15-én nyíló Fototaxis sorozat veszprémi kiállítása a női testábrázolással foglalkozik majd. A tárlat hat fiatal fotográfusnő munkáin keresztül vizsgálja a női test biológiai és társadalmi vetületeit, valamint jövőbeni vonatkozásait.

Júniusban öt kiállítással csúcsosodik ki a Balaton Eye – Fotóművészeti rezidenciaprogram. Veszprém és a Bakony-Balaton régió természeti környezete a különböző évszakokban, napszakokban és időjárási körülmények között hihetetlenül változatos képet mutat, amelyet a kortárs fotográfia nemzetközi és hazai képviselőinek lencséin keresztül láthatnak viszont az érdeklődők. Noémie Goudal, Dafna Talmour, Szalontai Ábel, Szabó Dezső és Toroczkai Csaba alkotásai az Európa Kulturális Fővárosa régióját örökítik meg és mutatják be az odalátogatóknak.

Szintén júniusban mutatkozik be – Európában először – Eric Kessels és Thomas Mainlaender Europe Archive projektje is, ami a kollektív emlékezet létrehozását tűzte ki céljául. A kiállítás tárgyait a művészek Európa-szerte bolhapiacokon szerzik be, így látogattak el 2022 novemberében a veszprémi lengyel piacra is.

Júniusban f|x|r néven új kiállítótér és médialabor is nyílik a Művészetek Házában. Az EKF program támogatásával a régi veszprémi Várkert Étterem és környezete teljesen új formát kap, és több más funkciója mellett itt jön létre egy kiállítótér, ami egyaránt alkalmas lesz 3D-s, minden falat használó interaktív vetítésekre és hagyományos installációjú kiállítások megrendezésére, sőt ezek ötvözésére is. Kialakításra került két jól felszerelt projektterem is, ahol digitális művészeti mesterkurzusokat és workshopokat szerveznek majd. Az új helyszín első kiállítása Nyx néven nyílik, ahol Andristyák Marcell interaktív audiovizuális installációját mutatják be.

A kortárs képzőművészeten túl az irodalom is szerepet kap a tavaszi-nyári programkínálatban. A Veszprém Ünnepi könyvhéten könyvbemutatók, író-olvasó találkozók és irodalmi estek várják az érdeklődőket, míg a Gizella napokon az Irodalom utcája – az utca irodalma programon írókkal, költőkkel rendeznek városi sétákat, de az Én városom, te városod, mi városunk eseményen is szerveznek kerekasztal-beszélgetéseket és workshopokat Veszprém testvérvárosainak irodalmáraival.

Nyitókép forrása: Művészetek Háza

A rovat további cikkei