fbpx

Nyílt nap az Országos Idegennyelvű Könyvtárban

Szeptember 25-én változatos programokkal vár minden érdeklődőt az Országos Idegennyelvű Könyvtár nyílt napja.

Az épületsétán a könyvtár zeneműtára mellett az érdeklődők a 150 négyzetméteres, gyönyörű olvasóterembe látogathatnak el, amely rendszeresen szerepel a 10 legszebb budapesti könyvtárat összegyűjtő listán. A teremben a nap folyamán műfordító műhely várja a vállalkozókat.

Interaktív, előadással egybekötött táncbemutató és táncház is lesz Astor Piazzolla argentin zeneszerző és harmonikás születésének 100. évfordulójának emlékére. Előadók: Murvai Dávid és Sáska Szilvia.

A tangó útja Argentínától Európáig, Astor Piazzollától Kalmár Pálig – és tovább című programon a zenével, tánccal és filmrészletekkel gazdagított előadás betekintést nyújt a tangó történetébe, bemutatja jelenlétét és szerepét – nem csak Argentínában. A tangó mint tánc, mint zenei és mint lírai műfaj, a tangó Argentína lelke, ma már mindenki számára elérhető, eltáncolható, előadható, lefordítható. Vajon honnan ered, és mi minden történt vele megszületése óta? Astor Piazzolla megújította, a modern klasszikus zene szintjére emelte a tangó műfaját, róla és művésztársairól, a tánc és a lírai műfaj alkotóiról sem feledkeznek meg. A régi tangószövegeknek friss fordítás ad új értelmet, a tradicionális táncnak pedig a gyakorló művészek adnak lelket: egy élő hagyomány megismerésére és kiélvezésére invitálják a közönséget.

Délután a rendezvényteremben tartanak önismereti alkalmat, melyen Simon Márton Arról, hogy mi jó című verse kapcsán beszélgetnek.

Este koncert vár minden érdeklődőt: a Kosbor Trió „versalapú etno-kamarazenét” játszó együttes. A középkori dallamok (különleges hangszerek előadásában) átfonják a verseket; hol harmonikus, hol szikár, hol improvizatív megszólalás jellemzi a zenekart. Pilinszky János születésének 100. évfordulója alkalmából estjükön – Turek Miklós színművész közreműködésével – Pilinszky-sorok hangoznak el dallamosan, ütemesen, olykor barbárul, ahogy ehhez a mennyet-poklot járó költészethez illik.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz és védettségi igazolványhoz kötött. A programról itt lehet tájékozódni.

Nyitókép: A Medicantare Leánykar koncertje az olvasóteremben. Forrás: Országos Idegennyelvű Könyvtár blogja

A rovat további cikkei