fbpx

Nyitottan – Magyar iparművészeti és formatervezési kiállítás Helsinkiben

Augusztus 18-án megnyílt a Helsinki Liszt Intézetben a Magyar Művészeti Akadémiával (MMA) együttműködésben megvalósított csoportos iparművészeti és formatervezési kiállítás, amelyen kilenc MMA-ösztöndíjas alkotása is megtekinthető.

Nyitottan/With an Open Mind címet viselő tárlaton részt vevő művészek munkái a formatervezés és az iparművészet különböző területeit képviselik. A 90 alkotás között láthatók üvegtextilminták, régi filmnegatívokból szőtt, illetve hagyományos hímzésmotívumok ihlette installációk, különleges ékszerek, porcelán- és ötvösmunkák, valamint képregény és művészi grafika is.

A kiállítást Richly Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára nyitotta meg,

aki a köszöntőbeszédében hangsúlyozta, hogy a kiállító művészek valamennyien a Magyar Művészeti Akadémia hároméves ösztöndíjprogramjában vettek részt. Az ösztöndíjprogram első szakaszának lezárultát követően idén tavasszal az iparművészeti és formatervezési ösztöndíjasok munkáiból kiállítást rendeztek Stimulus címmel Budapesten, a Pesti Vigadóban. A jelen kiállítás részben a budapesti tárlat anyagából, részben az alkotók további munkáiból ad ízelítőt.

A főtitkár elmondta, hogy az ösztöndíjprogram 2018-ban indult azzal a céllal, hogy a pályázati úton kiválasztott alkotóknak anyagi és szakmai támogatást nyújtson egy adott témában való elmélyülésre, egy adott művészi elképzelés kidolgozására, módot adjon kutatásra és kísérletezésre, továbbá mentorálást, szakmai kapcsolatépítési lehetőségeket kínáljon fel. Az akadémia a támogatott művészekkel a hároméves ösztöndíjas időszakot követően is élő szakmai kapcsolatot kíván ápolni, például külföldi bemutatkozási lehetőségek szervezésével.

A tárlaton részt vevő korábbi MMA-ösztöndíjasok: Balás Benedek (grafika), Fóris Katalin (tértextilek, installációk, kárpitművészet), Gelley Kristóf (ötvösművészet, ezüstművesség), Hegedűs Andrea (textiltervezés, térinstallációk), Lenzsér-Mezei Kata (ötvösművészet, ékszertervezés), Németh Levente (grafikus), Simon Zsolt József (ornamentika, porcelánkészítés), Vígh Krisztina (hímzés) és Tóth Zoltán (ékszertervezés, hagyományos ötvösművészet).

A tárlat kapcsolódik a szeptember 1. és 11. között megrendezendő Helsinki Design Week nemzetközi rendezvénysorozathoz is,

amelyet az északi országok legnagyobb multidiszciplináris dizájnfesztiváljaként aposztrofálnak. A program keretében Szenes István belsőépítész, az ösztöndíjasok szekcióvezetője szeptember 8-án tart tárlatvezetést az érdeklődőknek, amelyen részt vesz hat művészeti MMA-ösztöndíjas is.    

A dizájnhét idei központi témája, egyben szlogenje: „We are open” (Nyitva vagyunk), melynek mentén a Liszt Intézetben megrendezendő csoportos kiállítás a Nyitottan/With an Open Mind címet kapta, utalva a kiállításon szereplő alkotók munkáiban megjelenő világra való nyitottságra, kíváncsiságra, kísérletező kedvre, az újszerű megoldások keresésére.

Nyitókép forrása: Magyar Művészeti Akadémia

A rovat további cikkei