Három arany- és öt ezüstérmet szereztek a magyar pezsgőkészítők által nevezett tételek az idei Champagne és Pezsgő Világbajnokságon.

A Champagne & Sparkling Wine World Championships a champagne-ok és pezsgők legnagyobb nemzetközi versenye, amelyet ebben az évben a jubileumi, tizedik alkalommal rendeztek meg. A verseny idei legeredményesebb magyar termelője a somlói Kreinbacher Birtok volt.

A világ 19 országából indultak pezsgőkészítő műhelyek a megmérettetésen, ahol három zsűritag, a brit Tom Stevenson, a finn Essi Avellan és a magyar Márkus György 11 napon keresztül bírálták a beérkezett csaknem ezer tételt.

A Kreinbacher Birtok chardonnay, furmint, pinot noir és pinot blanc felhasználásával készült Brut Classic Magnum 2018 pezsgője aranyérmet, míg a Brut Classic NV és a Prestige Brut NV ezüstérmet vihetett haza a rangos versenyről. Két éremmel jutalmazta a zsűri a tokaji Sauska Birtok pezsgőit: a furmint, hárslevelű és chardonnay felhasználásával készült Sauska NV Brut Magnum aranyat, a Sauska 2016 Extra Brut ezüstöt kapott.

Aranyérmet szerzett a szintén tokaji Gróf Degenfeld Szőlőbirtok tiszta furmintból készült Gróf Degenfeld 2019 Organic Extra Brut pezsgője is, míg a neszmélyi Esterházy Pezsgőgyár Álom 2019 pezsgője, illetve az egri Pearl & Z Prestige Brut Magnumja egyaránt ezüstérmet érdemelt ki a világbajnokságon.

Fotó (illusztráció): Cultura Creative via AFP / Tim MacPherson