Hevér Dániel rendezése, a Valami madarak a bergamói fesztiválon elnyerte a második díjat, míg Moldovai Katalin Elfogy a levegője a zsűri díját hozta el a belgiumi Mons nemzetközi filmversenyéről hétvégén.

bergamo_hever_daniel.jpg
Hevér Dániel díjátvétele a bergamói fesztiválon

A vasárnap este véget ért 42. Bergamo Film Meeting második díjával elismert Valami madarak Hevér Dániel rendezése, mely a Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával készült, decemberben mutatták be a hazai mozik, és lelkes kritikai fogadtatásban részesült. A Valami madarak bájjal és humorral foglalkozik az idősgondozás korábban magyar filmekben mellőzött témájával. A generációkon átívelő különleges barátságról elmesélt történet Szacsvay László és Kizlinger Lilla főszereplésével készült. A Valami madarak forgatókönyvírója Kertész Zsanett, operatőre Nagy Marcell, vágója Csabai Attila, zeneszerzője Kalotás Csaba, producere Dreissiger László.

A filmről szóló kritikánk itt olvasható. Hevér Dániellel Pénteki kultúrrandi rovatunkban találkoztunk, és Szacsvay Lászlóval is beszélgettünk a Valami madarak kapcsán.

Belgium nagy múltú, közkedvelt nemzetközi fesztiváljáról, Monsból a zsűri díját hozta el Moldovai Katalin az Elfogy a levegővel. Az Inkubátor Program támogatásával, Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Sándor Soma főszereplésével készült, megtörtént iskolai esetet feldolgozó alkotás forgatókönyvét a rendező Palóczi Zitával közösen írta, operatőre Táborosi András, vágója Soltész Orsolya volt, zenéjét Cári Tibor szerezte, executive producere Kovács Attila Béla, producere Muhi András és Moldovai Katalin.

Az Elfogy a levegő a nagy presztízsű torontói fesztiválon tartott tavalyi világpremier óta nagy sikerrel szerepel a seregszemléken, Varsóban, a franciaországi Arras-ban, Thesszalonikiben, Mannheimben is rangos díjakkal ismerték el, legutóbb a belgrádi fesztiválon nyerte el a legjobb első film díját.

A filmről szóló kritikánk itt olvasható.