TOP10 – Történeti kiállítás 

Fedezzük fel a koronázási palástot, nézzük meg a legszebb aranykincseket vagy vessünk egy pillantást a leghíresebb zeneszerzők hangszereire. Ismerkedjünk meg a múzeum gyűjteményének legkiemelkedőbb darabjaival 1 órában.

A Magyar Királyság fénykora

Ismerjük meg a múzeum kiállításait az államalapítástól az ország három részre szakadásáig. Az online tárlatvezetés során bepillantást nyerhetünk a kiemelkedő középkori arany-, ezüst- és ötvöstárgyaink történetébe. 

Török kor – Mesés kincsek, finom fűszerek, selymes ruhák, izgalmas párviadalok

Megismerhetjük a végek életét, a korszakot irányító, nagyhatalmú személyeket és a fordulatos eseményeket az online tárlatvezetés alkalmával. A tárlatvezető a mohácsi csatától egészen Buda visszafoglalásáig kalauzolja az érdeklődőket az online térben.

Magyarország története a 19. században

Hogyan alakult a Magyar királyság sorsa a nemzetállamok születésének tavaszán? „Találkozhatunk”a reformkor nagyjaival, a márciusi ifjakkal, végigkövethetjük kiegyezésüket a hatalommal és megismerhetjük a dualizmus mindennapjait ezen az online tárlatvezetésen, mely a reformkortól az 1. világháború kitöréséig vezeti végig az érdeklődőket.

Online tárlatvezetés a Seuso-kincs – Pannónia fénye című kiállításban

A kiállítás tárgyi anyaga felhívja a figyelmet a kincs birodalmi és pannóniai összefüggéseire, közvetíti a kései Római Birodalom elitjének mentalitását, arisztokratikus életformáját és önmagáról alkotott képét, s azt a folyamatot, amelynek során a korabeli birodalmi elit kereszténnyé lett. A kiállítás a leletegyüttes művészi értéke mellett a római korban képviselt értékével is foglalkozik, azaz segít meghatározni egykori tulajdonosának a társadalomban elfoglalt helyét, pozícionálja a késő római nemesfém-tárgyakat tartalmazó kincsleletek sorában a Seuso-kincset és hangsúlyozza annak jelentőségét.

A tárlatvezetésekről további információkat a Magyar Nemzeti Múzeum weboldalán találunk.

Nyitókép forrása: a Magyar Nemzeti Múzeum Facebook oldala