A PTE Műszaki és Informatikai Kar és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építészeti Intézet építészhallgatóinak munkáiból nyílik tárlat március 17-én, pénteken a Janus Pannonius Múzeum galériájában.

A Janus Pannonius Múzeum muzeológusai 2020-ban indították útjára azt a széles körű együttműködést, amely Op Art Akadémia néven négy egyetem hallgatóinak és tanárainak munkáját koordinálta. A projekt célja Victor Vasarely életművének és ars poeticájának, valamint az op-art művészet sokszínű hagyományának megismertetése és népszerűsítése volt a fiatalok körében.

Több mint két éven át folyt az előkészítő munka: műhelygyakorlatok, a Vasarely művészetét és a gyűjteményhez tartozó nemzetközi műtárgyanyagot ismertető előadások, az op-art társművészeti kapcsolatait feltáró programok során formálódott az az anyag, amely az építészettől kezdve a fotón keresztül a textil-és üvegtervezés területéig az op-art képzőművészet ma is eleven, termékeny hatását illusztrálja.

A jelenlegi kiállítás az Op Art Akadémia építészeti anyagát mutatja be: a fény téralkotó hatásával kísérletező, bejárható installáció, Vasarely motívumaira épülő térplasztika, a Vasarely Múzeum egyelőre csak vágyott látogatóközpontjának ideáltervei, makettek, videóanyagok, a „színes város” gondolatának hagyományát bemutató tablók fogadják a látogatókat. Igazi csemege, hogy az inspirációs forrásként szolgáló nemzetközi gyűjtemény néhány darabja, a kinetikus művészet világhírű alkotóinak munkái is helyet kaptak a kiállításban.

Nyitókép forrása: Janus Pannonius Múzeum