A Honvédelmi Minisztérium szakmai támogatásával különleges katonai hadműveletről készül akciófilm, amely 2025-ben érkezhet a mozikba. A film az Aranyéletet és a Köntörfalakat is jegyző Dyga Zsombor rendezésében, Dobos Tamás operatőrrel, Lajos Tamás producer irányításával készül. A fikción alapuló történetben magyar katonák hősiesen kiszabadítanak több száz embert egy háború sújtotta városból.

Dyga Zsombor. Fotó: Hujber Balázs / Szupermodern Stúdió
Dyga Zsombor. Fotó: Hujber Balázs / Szupermodern Stúdió

A Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága 1,7 milliárd forint támogatást szavazott meg az Operation Sámán munkacímmel készülő mozifilm gyártására. A produkció egyedi kormányhatározat alapján további 1,067 milliárd forint támogatásban is részesül.

A nagyszabású akciófilm megtörtént események alapján készül a Szupermodern Stúdió gyártásában Horváth Áron forgatókönyvéből, Dyga Zsombor rendezésében, Lajos Tamás producer vezetésével. A film bemutatja, amint a Magyar Honvédség több mint ötszáz embert, köztük majdnem kétszáz gyermeket kiszabadít egy ostromlott nagyvárosból. Az akciófilm ezt a napokon át tartó különleges hadműveletet igyekszik átélhető közelségbe hozni.

„Filmünk a valóságból inspirálódik, de fiktív, azaz kitalált, játékfilmes elemekkel színezi azt, és a cselekmény középpontjába egy magyar orvosnőt helyez. A történet során párhuzamosan fut és összefonódik a magyar katonák önfeláldozó küzdelmének szála a háborús városból kijutni próbálók elkeseredett menekülésével. A fináléban az apokalipszisbe süllyedő repülőtéren nincs már törvény, nincs rend – a magyar katonák kitartása, hősiessége és embersége dönt életről és halálról” – árulta el az alkotócsapat a készülő film cselekményéről.

Az Operation Sámán munkacímű film operatőre Dobos Tamás, vágója Barsi Béla és Hack Júlia, látványtervezője Hujber Balázs, jelmeztervezője Donkó László. A Honvédelmi Minisztérium szakmai támogatást nyújt a filmhez. A forgatás augusztus elején kezdődik, főként magyarországi helyszíneken. A filmet a tervek szerint 2025 őszén láthatja a hazai mozik közönsége.