Egy római katonát védett az a páncélzat, amelynek darabjai több mint egy évszázada várták, hogy restaurálják őket.

A mai Skócia területén fellelt karvért igen ritka lelet – számolt be a Heritage Daily cikke alapján a National Geographic. Eddig a National Museums Scotland gyűjteményéhez tartozott az időszámítás szerinti 2. századból származó sárgaréz karvért, de februárban a British Museumban fogják bemutatni egy, a római hadsereget ismertető kiállításon.

A karpáncélt vélhetően a gladiátorok felszerelése ihlette, úgy tervezték, hogy védje viselője kezét. Nem volt egyszerű az azonosítás, hiszen a lelet több száz darabban, bőrszíjmaradványokkal volt a dél-skóciai Trimontium erőd helyén.

Dr. Fraser Hunter, a National Museums Scotland őskori és római kori kurátora hálás a kiállításért, mivel lehetőséget adott, hogy teljeskörűen restaurálják a leletet. A szakértő szerint a páncél egyszerre szolgált védelemként és státuszszimbólumként.

Sok időbe telt, hogy a páncélzat töredékei összeálljanak. Már több mint egy évszázada a National Museums Scotland gyűjteményéhez tartoznak, de két külön helyen pihentek eddig: a felső rész huszonöt éve a Skót Nemzeti Múzeumban van kiállítva, az alsó részt a Trimontium Múzeumnak adták kölcsön, darabkák tucatjait pedig a National Museums Scotland Gyűjteményi Központjában őrzik. A leletet most egyesítették első alkalommal, és a nagyközönség a Légió: Élet a római hadseregben című kiállításon láthatja majd.

A képen Bethan Bryan, a National Museums Scotland munkatársa a római kori karvérttel. Fotó: Duncan McGlynn