Színházi előadások, zenei, irodalmi és táncprogramok, kiállítások, a helyi szokásokat, hagyományokat, közösségeket bemutató múzeumi rendezvények várják a dél-alföldi régió első összművészeti seregszemléjén, a Kurca Fesztiválon a látogatókat májustól augusztusig Szentesen.

Tóth-József-Színház-Szentes.jpg
A szentesi Tóth József Színház

Irsai Farkas László színművész, a Koszta József Múzeum igazgatója úgy fogalmazott, szervezőtársaival, Kancsár Orsolyával és Varga Bálinttal azzal a szándékkal hívták életre a regionális összművészeti fesztivált, hogy annak eseményei szellemi és lelki gyűjtőponttá, találkozóhellyé váljanak a térségben. Szentesen a város erős kulturális hagyományaiból adódóan komoly a társadalmi igény a minőségi programokra, a fesztivál tervét pedig igyekeztek úgy összeállítani, hogy a régió közönsége mellett a távolabbról érkezők érdeklődésére is számot tartson – közölte a kulturális szakember.

A Nemzeti Színház is támogatólag állt a kezdeményezés mellé. A pünkösdi nyitóhétvégén így a teátrum egyik produkcióját, Tóth Auguszta Mezei Mária-estjét is láthatja a közönség Hoztam valamit a hegyekből címmel. Ezekben a napokban vendégszerepel Szentesen a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház is, amely Gogol Háztűznéző című darabját játssza Vidnyánszky Attila rendezésében – tudatta az igazgató.

A négy hónap alatt többek közt a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Szegedi Pinceszínház, a Pesti Művész Színház produkcióit láthatja a közönség, a legkisebbeket pedig számos gyermek- és bábelőadás is várja.

A részben ingyenes programok összeállítása során törekedtek arra, hogy a helybéliek és a városba érkezők mélyebben megismerhessék Szentes és környéke hagyományait. Május 22-én tematikus nap mutatja be a térség mezőgazdaságát meghatározó bolgárkertészek örökségét, néhány nappal később egy hagyományos lakodalom elevenedik meg a Péter-Pál-polgárházban, június első napjaiban az Ízek utcája várja a vendégeket, a hónap végén pedig a Szentes környéki települések – Árpádhalom, Derekegyház, Eperjes, Nagymágocs, Szegvár – programjaival telik meg a Kurca színpad.