A Petőfi Irodalmi Múzeumban a legújabb kiállítás kerül a történések középpontjába: a Rézbőrű volt az alkony című tárlatban a magyar indiánozás nyomába eredhetnek az érdeklődők, miközben az udvar és a szomszédos Károlyi-kert az est erejéig „indiántáborrá” alakul, ahol különleges kalandjátékkal, kézműves-foglalkozásokkal és az indián kultúrát bemutató „kultúr stand uppal” várják őket. A tematikához kapcsolódóan filmvetítések is lesznek, Az utolsó indiánkönyv című antológiából pedig – zenével kísérve – kortárs szerzők olvassák fel írásukat.

A Rézbőrű volt az alkony című kiállítás a PIM-ben. Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum/Birtalan Zsolt
Az Édes Anna-, Székely Aladár- és állandó Petőfi-kiállításokat ismert meghívott vendégek vezetésével barangolhatják be a látogatók.

A Pilinszky-centenárium keretében Juhász Anna vendége Dragomán György és Pátkai Rozina lesz, és szintén a száz évvel ezelőtti születéshez kapcsolódóan megnézhetik a Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezéskötete alapján készült felolvasószínházi előadást is. A kulturális programsorozat szabadegyetemén kézirathamisításról, városi legendákról, valamint Ady Endre és Csinszka mindennapjairól ismerhetünk meg izgalmas adalékokat.

A PIM tagintézményei is változatos programokkal készülnek. A Kassák Múzeum Költészet és performansz – A kelet-európai perspektíva című új kiállítása a tekintélyelvű rendszerekkel szembeni felforgató művészi magatartásokat helyezi fókuszba: a kurátori tárlatvezetést követően, kortárs reflexióként Makay Anna (MA’AM) műfaji határokat feszegető, experimentális hangköltészeti előadását láthatjuk, valamint az állandó Kassák!-kiállítást is bejárhatjuk.

Költészet és performansz – A kelet-európai perspektíva. Forrás Port.hu

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelye, a Bajor Gizi Színészmúzeum ősszel nagyszabású kiállítással emlékezik meg Latinovits Zoltánról. Ehhez kapcsolódóan június 26-án a verseké lesz a főszerep a villa kertjében: színészekkel és középiskolás fiatalokkal elevenítik fel az Egyetemi Színpad legendás előadóestjeit, a versek mellett pedig kamarakiállítás és (zenés) beszélgetés is vár a látogatókra. A kiállításokat, köztük a Róna Viktor életművét bemutató tárlatot közismert művészekkel nézhetjük meg, továbbá vetítésekkel és egy varázslatos Szent Iván-éji történettel is készül a múzeum.

A Mesemúzeumban a kisebbek a mesebeli hét próbát teljesíthetik, míg a kiskamaszok a saját történetüket hozhatják létre az ősszel megnyílt, interaktív Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó Műhelyben. Berg Judittal és a Kompánia Színházi Társulattal a tabáni parkban indulhatnak rendhagyó kirándulásra, és további szórakoztató családi programok is várhatók.

Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó Műhely a Mesemúzeumban. Fotó: Beliczay László

A széphalmi A Magyar Nyelv Múzeuma minden korosztálynak kínál elfoglaltságokat és múzeumpedagógiai foglalkozásokat az irodalmi herbáriumtól a játékos olvasásnépszerűsítésen és koncerten át az ügyességi játékokig, az új Kazinczy-kiállítást és a megújult emlékkertet pedig vezetések során fedezhetik fel az ide betérők.

A sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum ugyancsak változatos programokkal készül.

A részletes programokról az egyes múzeumok, valamint a Múzeumok éjszakája honlapján tájékozódhatunk.

A kiállításokra, rendezvényekre a védettségi igazolvánnyal rendelkező látogatókat és a felügyeletük alatt lévő kiskorúakat várják.

Nyitókép: a Petőfi Irodalmi Múzeum bejárata. Fotó: PIM/Horváth Péter Gyula