Az új évadban felújított darabokat is műsorra tűznek – mondta az évadnyitó társulati ülésen a társulat igazgatója kedden a Győri Nemzeti Színházban.

Velekei László hangsúlyozta: folytatják a Markó Iván-i örökséget, ami szerint „a közönségünkkel válik egy teljes egésszé a művészetünk”, mert ez teret enged annak, hogy a táncművészetet több stílusban is kipróbálják. Fontos, hogy minőségi, ugyanakkor színes előadásokat hozzanak létre – fűzte hozzá.

Elmondta, hogy október 27-én mutatják be Győrben a felújított, A skarlát betű című darabot, amelyet „drámaibbá és hatásosabbá” tettek. December 12-én a Müpában a Budafoki Dohnányi Zenekarral a Planéták című előadást mutatják be. Győrben december 22-én a Győri Filharmonikus Zenekarral egy úgynevezett minipremiert tartanak, ahol a már műsoron lévő Passage és a Bolero című darabok mellett a Négy évszak című előadást is megismerhetik a nézők. A Kisfaludy-teremben az Abigélt, a legkisebbek pedig A kockásfülű nyúl bemutatóját is láthatják az idei évadban.

Műsoron marad az Antigoné, az Egy lépéssel közelebb, a GisL a Romance, a Movements to Stravinsky/Mimi, az Anna Kerenina, a Passage, a PianoPlays, a Bolero, a Peer Gynt, a Kippkopp és Tipptopp, a Kippkopp karácsonya, a Maszkabál, a Maszkabál 2, valamint a Max és Móric című darab.

Velekei László kiemelte, hogy az idei évad is izgalmas lesz, hiszen Győrön kívül fellépnek még több alkalommal a fővárosban, Pécsett, Gödöllőn, Komáromban, Romániában, Törökországban, Szerbiában, Kolumbiában és várhatóan Dél-Koreában is.

Az igazgató beszélt arról is, hogy idén elindítják a Mini balett című tanfolyamot is. Szalai Judit, a Mini balett tanfolyam szakmai felelőse elmondta, hogy a foglalkozásokra öt és nyolc év közötti gyermekeket várnak heti rendszerességgel a színház balett-termébe. A tanfolyamon a legkisebbek a klasszikus balett alapjaival ismerkedhetnek meg – fűzte hozzá.

Nyitókép: a Győri Balett GisL című produkciójának egy jelenete a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek nyitóelőadásán a Győri Nemzeti Színházban 2022. április 25-én. Fotó: MTI / Krizsán Csaba