fbpx

Ötven ház, amely versenyben van a világ legszebb téglaépülete címért

A napokban 50 pályaműre szűkítette a szakmai zsűri a Brick Award 2022 díjért versenyben lévő projektek listáját. A döntőbe jutott alkotásokból jövő júniusban választják ki a világ legjobbjainak tartott téglaépületeket és téglaépítészeti megoldásokat. A Wienerberger által életre hívott elismerés az idei kiírásával rekordot döntött: 53 országból összesen 789 projekt érkezett – ilyen nagyszámú nevezésre korábban soha nem volt példa.

A döntőben ezúttal európai dominancia alakult ki, hiszen az 50 projektből 34 a kontinens építészeihez köthető,

míg összesen 12 ázsiai alkotás szerepel a legjobbak között, latin-amerikai jelölésből pedig 4 versenyezhet tovább. A 2004-ben a Wienerberger AG által életre hívott, ám határozottan független zsűrizés mellett zajló Brick Award kiemelt és hangsúlyos célja, hogy felhívja a figyelmet és egyben elismerje világ leginnovatívabb és legszebb téglaépítészeti alkotásait. 

„Az elmúlt évek fejlődése minden területen folytatódott. Rekordszámú nevezés mellett jól érzékelhető, hogy a pályaművek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az erőforrások hatékony felhasználására. Ez egyaránt vonatkozik a rendkívül innovatív építményekre és a helyi anyagokból és kézműves-technikákkal, hagyományos módon építettekre is. A téglák fantáziadús felhasználása talán soha nem volt ilyen arányú, mint idén” – hangsúlyozta Heimo Scheuch, a Wienerberger AG vezérigazgatója.

Ahogy az elmúlt években, úgy idén is öt kategóriába – „Mintha otthon lennél” (Feeling it home), „Együtt élni” (Living together), „Megosztott terek” (Sharing public spaces), „Közös munka” (Working together) és „Eredeti ötletek” (Building outside of the box) – sorolták be az épületeket. Minden szekcióban hirdetnek majd győztest, amelyek közül 2022 júniusában Bécsben a nagydíjast is kiválasztják. 

A hazai építészet korábban már eredményesen szerepelt a Brick Awardon. A második, 2006-os kiíráson ugyanis Cságoly Ferenc és Keller Ferenc munkája, a pécsi Barbakán tér 5–6. alatt álló lakó- és irodaépület elnyerte a zsűri fődíját. 

Az alábbi galériában találhatják, mely épületek bizonyultak a legidőtállóbb alkotásoknak.

Fotók: Brick Award ’22

A rovat további cikkei