A Soproni Petőfi Színház két pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Kiss József, a Soproni Petőfi Színház igazgatója pályázatában kiemelt hangsúlyt helyezett arra, hogy a város teátrumát a kortárs magyar dráma zászlóshajójává tegye. Ezzel a szándékkal két pályázatot is kiírt a teátrum fiatal alkotók számára.

A drámaírói pályázatot a Páneurópai Piknik 35. évfordulója alkalmából hirdették meg. Olyan műveket várnak, amelyek az európai történelmet befolyásoló napokról, közvetve a berlini fal leomlásához kötődő eseményekről, összefüggésekről, emberi sorsokról szólnak. A nyertes pályaművet bemutatja a soproni színház, a második helyezett egymillió, a harmadik hatszázezer forintot kap. A benyújtás határideje október 31.

A teátrum másik új kezdeményezése is a fiatal, kortárs alkotókat szeretné helyzetbe hozni. Egy úgynevezett projekt-pályázatról van szó, amelyet negyven év alatti, egyetemi diplomával rendelkező rendezőknek írtak ki. Lényege, hogy az alkotók hozzanak olyan elképzeléseket, amelyeket szívesen látnának színpadon a 2025/2026-os soproni évadban. Előny, ha kortárs magyar drámával érkeznek. A pályázat kétfordulós: az elképzeléseket írásban kell benyújtani, a város társulatának gerincét alkotó színészekre alapozott szereposztási javaslattal, majd a második fordulóban a színház vezetősége előtt kell a pályázatot egy prezentáció keretében bemutatni, megvédeni – akár egy diplomamunkát. A pályázatokat augusztus 31-ig várja a színház.

További információ a teátrum honlapján.