A Szegedi Papucsért Alapítvány, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Háza pályázatot ír ki a szegedi papucs fejrészének elkészítésére hagyományos vagy újragondolt formában kézművesek, népi iparművészek, iparművészek, művészeti felsőoktatás hallgatói részére.

A fiatalabb korosztály rajzpályázaton mutathatja meg tehetségét.

Az alapítvány céljai között szerepel a szegedi papucs hazai és nemzetközi népszerűsítése, az innováció támogatása, ezért harmadszorra kezdeményezett pályázatot a Népművészeti Egyesületek Szövetségével és a Hagyományok Házával együttműködve a szegedi hungarikum köztudatba emelésének elősegítésére. A kiírók a pályázat által kívánják az tervezők, készítők figyelmét is jobban ráirányítani erre a különleges lábbelire.

A pályázat első témájában papucsfej készítését várják kézművesek, népi iparművészek, iparművészek, művészeti felsőoktatás hallgatói részéről, amelyek a szegedi papucs hagyománykincs gondolatkörhöz kapcsolódnak és ennek vizuális jegyeit, attribútumait jelenítik meg. A papucsfejeket hagyományos és újragondolt kategóriában is várják a kiírók, utóbbiban az alapanyagot és a technikát a pályázók kötöttségek nélkül alkalmazhatják.

A pályázat második témája egy rajzpályázat, amelyre a 9–15 és a 14–20 éves korosztály műveit várják. A hagyományos vagy újragondolt, rajzolt papucsfejek A4-es formában adhatók be: kötöttségek nélkül készíthető színes kézi rajz, terv, festés, tusrajz, tempera, vízfesték, pasztell, ragasztás, kollázs, montázs, számítógépes rajz, akár vegyes technikával is, az egyéni szabad alkotás lehetőségei szerint.

A pályázatokat 2024. március 20-ig várják, a díjak mellett a legszebb művekből a VI. Szegedi Papucs Napján, 2024 júniusában kiállítást rendeznek Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában.

A legendás szegedi papucskészítőkkel, a Sallay házaspárral készült interjúnk itt olvasható.

Nyitókép: Hont Angéla